Lukijalta | Miksi meidät omaishoitajat unohdetaan? Teemme työtä ilman koulutusta, vuorotta ja lomatta

On sairaanhoitajia ja lähihoitajia, mutta miksi yhteiskunta unohtaa aina omaishoitajat? He, jotka hoitavat omaistaan tai läheistään rakkaudella.

Omaishoitaja tekee myös sairaanhoidollisia toimenpiteitä ilman sairaanhoitajan tai lääkärin tutkintoa. Hän on myös ilman koulutusta oleva juristi, koska joutuu useinkin hakemaan oikeutta läheiselleen tai itselleen.

Unohtamatta montaa muuta toimenpidettä, jotka hän joutuu tekemään ilman koulutusta. Niistä mainittakoon esim. fysioterapeutti.

Hän joutuu myös olemaan autonkuljettaja, koska esimerkkejä löytyy siitä, ettei ambulanssi ota kuljettavaksi mm. vaikeasti kehitysvammaista. Lisäksi omaishoitaja voi olla äiti tai isä, jonka on koottava voimansa ja taisteltava lapsensa etujen ja oikeuksien vuoksi.

Omaishoitajalle suoritettava palkkio on murto-osa esim. sairaanhoitajan palkasta. Hänellä ei ole työnantajaa, mutta kuitenkin hän maksaa tästä palkkiosta veron sekä muut palkansaajan sosiaaliset kulut.

Omaishoitajan työaika on 24/7. Hän ei lähde työsuorituksensa jälkeen kotiin. Omaishoitajalla ei ole kesälomaa, ei talvilomaa ei edes sairaslomaa. Hän joutuu olemaan omaishoitaja sairaanakin.

Omaishoitajalle suotu vapaa on kolme vuorokautta kuukaudessa, jos hän vie hoidettavansa laitokseen siksi aikaa.

Et voi tietää, milloin Sinusta tulee omaishoidettava tai omaishoitaja.

Jos hoidettava tarvitsee tehostettua hoitoa ei laitokseen siis voi viedä, koska nythän on hoitajapula, josta on niin paljon kirjoitettu. Jos hoidettava tarvitsee kotiinsa hoitajan, on omaishoitajan vapaa n. kolme tuntia viikossa eli 12 tuntia kuukaudessa.

Omaishoitajalta ei kysytä, että onko hän uupunut, kuten terveiltä äideiltä, jotka hoitavat terveitä lapsiaan. He kyllä saavat hoitajan kotiin pitämään huolta lapsista, sillä aikaa kun se uupunut äiti lepää.

Kun omaishoitaja pyytää sosiaalitoimelta edes yhden viikonlopun vapaata niin, että hoitaja tulisi kotiin hoitamaan tehostettua hoitoa tarvitsevaa, hän ei sitä saa. Pitäisi viedä hoitokotiin, mutta siellä ei ole hoitohenkilökuntaa niin että tehostettu hoito toteutuisi. Yhteiskunta tietää, ettei omaishoitaja uskalla jättää omaistaan vajaan hoitohenkilökunnan huomaan.

Omaishoitaja hoitaa siis itse 24/7 ja jos hän pyytää apua, sitä ei saa. Onpa jopa saatu lukea jokusen omaishoitajan päättäneen päivänsäkin, koska apua ei ole annettu.

Varmaan moni ajattelee, että tämä on oma valinta. On se oma valinta, mutta kukapa ei luopuisi päivätyöstään ja alkaisi hoitamaan lastaan tai vanhempiaan, jos siihen vain on mahdollisuus.

Emme myöskään ole vailla mitään ”kultaista kruunua” kutreillemme, sillä tätä työtä ei tehdä rahasta, vaan rakkaudesta.

Toivon, että yhteiskunta sekä ihmiset heräisivät arvostamaan meitä, sillä koskaan et voi tietää, milloin Sinusta tulee omaishoidettava tai omaishoitaja.

Kirjoittaja on omaishoitaja jo vuodesta 1992

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut