Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Pirteä Suomi putosi Tokiossa naapureidensa kelkasta

Koronapandemian vuoksi kokonaisella vuodella lykätyt Tokion kesäolympiakisat saatiin onnellisesti päätökseen sunnuntaina. Kisojen merkittävin uutinen olikin, että massiivinen tapahtuma kyettiin viemään lävitse suunnitellussa laajuudessaan, vaikka pandemia riehuu edelleen maailmalla eikä vähiten isäntämaassa Japanissa.

Kisojen järjestäminen näissä oloissa oli iso riski, jonka Kansainvälinen olympiakomitea KOK ja Tokio ottivat tietoisina sen mahdollisista seurauksista niin hyvässä kuin pahassa. Toki kummallakin oli eritoten taloudellisesti pelissä niin paljon, että kisojen peruminen ei missään vaiheessa ollut realistinen vaihtoehto epidemiologien ja muiden asiantuntijoiden varoituksista huolimatta.

Tokion olympiapäättäjäisissä oli helpottunut tunnelma – seuraavat kesäkisat kolmen vuoden päästä Pariisissa

Urheilijoiden kannalta oli varmasti tärkeää, että kisat toteutuivat. Monet olivat valmistautuneet vuosikausia mittauttamaan taitonsa ja kuntonsa maailman valioiden joukossa, eivätkä uhraukset menneet hukkaan. Vain tyhjät katsomot muistuttivat siitä, että nyt eletään poikkeuksellisia aikoja, jolloin huippu-urheilunkin merkitys joudutaan asettamaan uudenlaisiin mittasuhteisiin.

Suomalaisittain kisat sujuivat ainakin joukkueemme johtoportaan näkökulmasta jopa yli odotusten ja muutenkin kaikin puolin myönteisissä merkeissä. Joukkueen ilme oli pirteä, ja mitali- ja pistesaalis kaksinkertaistui Rion kisoista, jotka tosin olivat tässä suhteessa Suomelle kaikkien aikojen pohjanoteeraus toistaiseksi. Tokiosta saadut kaksi pronssista mitalia olivat jopa ylisuoritus, jos on luottaminen joukkueemme johtajan Mika Lehtimäen asiantuntemukseen. Hän sanoi kisojen edellä, ettei yksikään urheilijamme ole lajissaan mitalisuosikki normaalitasollaan. Jokainen saavutettu mitali edellytti siis venymistä, ja siinä onnistuivat nyt parhaiten Mira Potkonen ja Matti Mattsson.

Jos ei paljon odota, niin vähäkin voi tyydyttää. Kysyä voi silti, tyytyykö urheilujohtomme, media ja kenties myös suuri yleisö tänä päivänä liian vähään jännittäessään urheilijoidemme suorituksia olympiakisoissa.

Suomalainen on viimeksi voittanut kultaa kesäkisoissa 13 vuotta sitten. Mitalisaaliin kutistumista ja himmentymistä voisi selittää alati kovenevalla kansainvälisellä kilpailulla, jossa Suomen kaltaisten pienten maiden on yhä vaikeampi pysytellä mukana. Tämän teorian kumoamiseksi ei kuitenkaan tarvitse kuin vilkaista lähimpien naapurimaidemme Tokion tuomisia. Paljon pitäisi tehdä, jotta pysyisimme edes Baltian maiden kelkassa, Ruotsista ja Norjasta puhumattakaan. Toki Tokion-joukkueemme positiivinen ilme valoi perustan, jolle on hyvä lähteä rakentamaan parempaa tulevaisuutta.