Lukijalta | Metsien avohakkuut aiheuttavat lajikatoa

Toimittaja Ari Helminen kirjoitti taas metsästä ja luonnosta (ESS 1.8.). Hän suosii avohakkuita ja moittii jatkuvan kasvatuksen metsänhoitoa.

Itse näen asiat kuitenkin toisin. Suomen metsissä elää yli 800 uhanalaista lajia. Lajit ovat uhattuna juuri metsätalouden toimenpiteiden vuoksi. Ennen meille niin tutut linnut ovat hävinneet metsistä. Harva näkee enää esim. hömötiaisia tai töyhtötiaisia, jotka olivat yleisiä vielä 1970-luvulla.

Ne ovat erittäin uhanalaisia, koska ne eivät löydä hakatuista metsistä syötävää. Vanhat puut ovat monille lajeille tärkeitä, koska niistä löytyy syötävää.

Avohakkuut aiheuttavat metsään juuri voimakkaimman häiriön, koska vanhasta metsästä tulee kertaheitolla paahteinen aukio ja sen lajisto muuttuu täysin.

Kestää myös pitkään, ennen kuin uusi metsä kasvaa. Siihen menee kymmeniä vuosia. Avohakkuualueilta katoavat kaikki marjat ja jopa sienet.

Jatkuvan kasvatuksen menetelmässä marjat ja monet ruokasienet tuottavat satoa vuodesta toiseen.

Minä en näe aukolla kuin paahteisen aukion, josta elämä on hävinnyt.

Pahinta avohakkuissa on luonnon monimuotoisuuden katoaminen. Ei siinä paljoa auta, että muutama perhonen tai kimalainen lentelee hakkuualueella tai joku sieni nostaa siellä päätään.

Samalla metsän hiilinielu menetetään kymmeniksi vuosiksi. Avohakkuut aiheuttavat myös järvien rehevöitymisen.

Jatkuvan kasvatuksen metsässä on eri ikäisiä ja eri lajisia puita. Metsää hoidetaan tekemällä yläharvennushakkuita, jolloin metsä säilyy peitteisenä. Jatkuva kasvatusmetsä on puustoinen.

Metsästä hakataan suurten puiden runkoja ja poistetaan huonot puut. Pienempien puiden annetaan kasvaa. Tuolloin metsä uudistuu luontaisesti.

Metsien lajit hyötyvät jatkuvasta puupeitteisyydestä ja metsän eri rakenteisuudesta.

WWF:n teettämän kyselytutkimuksen mukaan 77 prosenttia suomalaisista rajoittaisi avohakkuita alueilla, joilla niistä on suurin haitta ympäristölle. Valitettavasti kaikki metsänhoidollinen toimenpide pilaa metsien monimuotoisuutta, mutta jatkuva kasvatus on pienempi paha metsälle.

Ari Helmisen mukaan monimuotoisuus kuhisee aukolla, mutta minä en näe aukolla kuin paahteisen aukion, josta elämä on hävinnyt.

Avohakkuut ovat yleistyneet siinä määrin, että ne uhkaavat jo kesämökkiläisiä. Ei ole kovin mukavaa katsella mökin ikkunasta avohakattua metsää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut