Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Koronapassi on pahasti myöhässä, mutta silti työkaluista toimivin

Hallitus päätti tällä viikolla alkaa valmistella koronapassin käyttöönottoa osana uutta koronastrategiaa. Koronapassin avulla mahdollistettaisiin esimerkiksi tapahtumien avaaminen ihmisille, jotka ovat saaneet rokotteet. Koronapassi toimisi todisteena kahdesta saadusta rokotteesta, negatiivisesta testituloksesta tai sairastetusta koronataudista.

Vaikka hallitus päätti aloittaa koronapassin valmistelun, se saataisiin käyttöön aikaisintaan lokakuussa. Koronapassi tarvitsee oman lain. Sen valmistelu, lausuntokierros ja eduskuntakäsittely vievät oman aikansa. Koronapassi on perusoikeuksien kannalta haasteellinen. Se vaikuttaa yhdenvertaisuuteen, liikkumisvapauteen ja yksityiselämän suojaan. Lain valmistelun yhteydessä on päätettävä, kuka saa myöntää passin ja mihin käyttötarkoitukseen passia voidaan käyttää.

Yli 12-vuotiaat koululaiset voivat ottaa koronarokotteen ilman ajanvarausta Lahden Trion rokotuspisteessä – yli 16-vuotiaiden rokotukseen pääsee myös viikonloppuna, jolloin ruuhkia on vähemmän

Oikeusoppineet ovat varoitelleet, että koronapassi voisi johtaa syrjintätapauksiin. Poliitikkojen on ratkaistava, kumpi on tärkeämpää, yhteiskunnan kokonaisetu vai yksittäisten ihmisten mahdolliset syrjintäkokemukset.

Elinkeinoministeriö on valmistellut kesän aikana koronapassin käyttöönottoa elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) johdolla. Lintilän mukaan koronapassin käyttöönotto tarkoittaisi, että koronatestiin pitäisi päästä maksutta. Tämä merkitsisi testauskapasiteetin, ennen kaikkea pikatestien lisäämistä ja samalla julkisten menojen kasvua.

Rajoituksista on maksettu kova hinta.

Tällöin on kysyttävä, kuormittaako koronapassi liikaa julkista terveydenhuoltoa? Onko se julkisten varojen kannalta perusteltu toimi, jotta ihmiset pääsevät tapahtumiin ja ravintoloihin? Ne eivät ole välttämättömiä käyntikohteita. Ruokakauppaan ja julkisiin tiloihin pääsyyn passia ei voitaisi vaatia.

Vastaava koronapassi on käytössä jo monissa muissa maissa. Oppositio on vaatinut koronapassin käyttöönottoa jo pitkään, mutta hallitus ei ole aiemmin lämmennyt asialle. Pääministeri Sanna Marin (sd.) suhtautui keväällä hyvin varauksellisesti koronapassiin, mutta on muuttanut kantansa. Hallituksesta korostetaan nyt, että kovien rajoitusten aika on ohi ja on siirryttävä koronapassin hyödyntämiseen ja pikatestaukseen.

Lahden lukioiden vanhojen tanssit peruuntuivat jo kolmannen kerran koronan vuoksi – käyttämättömänä myyntiin menevät puvut surettavat Anni Niemistä: "Se ärsyttää, että olemme juuri se ikäluokka, jolta tämä kaikki hauska jäi kokematta"

Voidaan kuitenkin kysyä, onko passi enää tarpeellinen siinä vaiheessa, kun se saadaan Suomessa käyttöön. Silloin rokotekattavuus on jo suuri. Toisaalta virusmuunnokset ovat muuttaneet tilannekuvaa ja lisänneet epävarmuutta tulevasta. Koronapassi on tiedossa olevista työkaluista se, jonka turvin yhteiskuntaa voidaan avata ja ihmiset pääsevät turvallisesti kauan kaivattujen harrastustensa pariin. Suomalaiset ovat maksaneet kovan hinnan rajoituksista, niin henkisesti kuin taloudellisestikin.