Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Timo Soinin arvio Purrasta voi myös osoittautua vääräksi

Perussuomalaisten puoluekokous valitsee ensi viikolla seuraajan puheenjohtajan tehtävistä luopuvalle Jussi Halla-aholle. Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja Timo Soini arvosteli ankarin sanoin Halla-ahoa Uutissuomalaisen haastattelussa reilu viikko ennen puoluekokousta.

Soinin mielestä Halla-ahon kantti petti, kun pääministerin paikka tai ainakin hallituspaikka alkoi siintää horisontissa. Pakenemisen sijaan Halla-ahon olisi pitänyt ottaa tavoitteekseen pääministerin pesti ja suurimman puolueen asema, eikä ”luikkia karkuun, kun tosipaikka alkoi lähestyä”.

Soinin kritiikkiin on helppo yhtyä. Mielipidetiedustelujen kärkisijoilla olevan puolueen puheenjohtajan tärkeimpänä tehtävänä on tavoitella puolueelleen eduskuntavaaleissa suurimman puolueen asemaa ja pääministerin paikkaa.

Halla-aho toimi täysin päinvastoin kuin esimerkiksi kokoomuksen Petteri Orpo. Sairauslomalta palannut Orpo kertoi haastatteluissa tähtäävänsä siihen, että vuoden 2023 eduskuntavaaleissa kokoomus on selvästi suurin puolue, hän itse jatkaa kokoomuksen johdossa ja nousee pääministeriksi. Orpo hahmotteli tulevaa hallituspohjaa ja liputti voimakkaasti porvarihallituksen puolesta. Hän lämmitteli välejä perussuomalaisten suuntaan ja sanoi, ettei mitään puoluetta pidä ”demonisoida”. Perussuomalaisilla pitää kuitenkin olla kompromissivalmiutta.

Soini leimaa perussuomalaisten puheenjohtajakisan huonoksi kesäteatteriksi, ja pitää puolueen 1. varapuheenjohtaja Riikka Purran valintaa varmana. Hän ei kuitenkaan ole vakuuttunut Purran kyvyistä johtaa perussuomalaisia. Soinin mukaan naispuheenjohtajan valinta olisi perussuomalaisille iso riski. Osa persumiehistä ei hyväksy naispuheenjohtajaa. Purran valinta saattaa kohentaa Orpon vetämän kokoomuksen asemia ja nostaa kokoomuksen pääministeripuolueeksi. Kokoomus saattaa olla seuraavissa eduskuntavaaleissa ainoa merkittävä puolue, jota mies johtaa.

Soinin arvio voi osoittautua myös vääräksi.

Soinin arvio voi osoittautua myös vääräksi. Ylen tuoreessa gallupissa puolueen kannatus on pysynyt lähes ennallaan. Se antaa viitteitä siitä, etteivät äänestäjät jää kaipaamaan Halla-ahoa. Puolueen kannatus ei ole sidottu yhteen henkilöön ja kannattajat ovat hyväksymässä naispuheenjohtajan valinnan. On hyvä muistaa, että Euroopasta löytyy esimerkkejä, joissa populistipuoluetta johtaa nainen. Demarimiehiä kosiskellut Soini on siinä oikeassa, että perussuomalaiset on nyt huomattavasti enemmän äärioikealla kuin hänen aikanaan. Puolueen tiukat linjaukset Eurooppa- ja maahanmuuttopolitiikasta tuskin muuttuvat. Se jää nähtäväksi, miten uusi puheenjohtaja asemoi puolueensa talous-, työllisyys- ja työmarkkinapolitiikassa.

Timo Soini kehaisee Sanna Marinin hallitusta koronan hoidosta – "Pienempikin velkamälli olisi riittänyt"

Purra ilmoittautui ennakkosuosikiksi perussuomalaisten orastavaan puheenjohtajakisaan