Lukijalta: Kisapuistosta tulee jälleen uusi vaihtoehto

Pertti Arvaja, kaupunginvaltuutettu (kd.)

Lahden Kisapuistoa on veivailtu neljännesvuosisata. Joulukuussa 2020 kolmen urheiluvaikuttajan aloitteesta julkaistiin raikas ja tasapainoisesti jäsennelty kokonaissuunnitelma.

Puiston kiersi parin kilometrin virkistyslenkki. Talveksi sille lumetettiin perinteisen lähilatu. Jääurheilulle oli ulkojäärata ja kaksi jääkaukaloa.

Pesäpalloilijoille kesäksi kaksi kenttää: miehille ja naisille omansa. Molemmat joukkueeet ovat Suomen mestareita menneiltä vuosilta.

Kuusi ulkopadelkenttää toi kaupungille nettotuloa 100 000 euroa vuodessa. Avainsanat olivat yhteisöllisyys ja tasa-arvo.

Lahden jalkapalloilijat tarvitsevat Eurooppa-tason stadionin

Helmikuussa Kisapuisto-seminaarissa keskusteltiin muun muassa Aurinkokatsomon kattamisesta. Joidenkin mielestä Aurinkokatsomo (noin 1700 istumapaikkaa) on jo 70-vuotinen perinne.

Riittääkö, että katettuja istumapaikkoja on Vesijärven sivustalla ja päädyissä yhteensä 3 000? Toisten mielestä Aurinkokatsomokin pitäisi kattaa, ainakin osittain.

Malli Littium on hillitty sekä ylivoimaisen kustannustehokas.

A.D. Arkkitehdit oy viimeisteli suunnitelmaansa. Jalkapallostadion kehitettiin keväällä Littiumiksi. Istumapaikkoja on yli 4 500, jotta päästään heti ylempään eli UEFA 3 -luokitukseen. Kerran vuodessa ainakin yksi tyttöjen tai poikien maaottelu, kesällä ehkä kansainvälisiä harjoitusotteluita.

Ja toivottavasti FC Lahti pääsee UEFA:n kolmannelle kierroksella ainakin kerran 10 vuodessa. Se edellyttää, että sijoittuu keskimäärin viiden parhaan joukkoon pääsarjatasolla. Kausi 2021 näyttää nyt loistavalta.

Littium-jalkapallostadionin kokonaisrakentamiskustannukset ovat 9,2 miljoonaa euroa, kun taas Spatium Toimitilojen vastaavan jalkapallostadionin hinta olisi noin 15 miljoonaa euroa.

UEFA edellyttää muun muassa noin 10 itsenäistä katsomosektoria sekä risteämätöntä henkilöliikennettä. Tämä tuo huipputurvaa pelaajille ja erotuomareille ja on perusvaatimus, mikä korostuu kansainvälisissä otteluissa.

Littium palvelee arkipäivää ja liigaa. Se tarjoaa pelikaudella lähes viikoittaisen otteluelämyksen. Liigaa pelataan vain 20 ottelua vuodessa.

Oheistilat muuntuvat joustavasti kansainvälisiin otteluihin ehkä kerran vuodessa. Mediatilat ovat haaste: monipuoliset haastattelutilat, TV-studiot ja kommentaattorihuoneet. Joukkueiden ja niiden kannattajienkin turvallisuus on varmistettava ennen peliä, pelin aikana ja jälkeen.

Malli on silti ”demokraattinen” ja kaupunkikuvallisesti hillitty sekä ylivoimaisen kustannustehokas. Katosten räystäslinjat ovat vain noin seitsemän metriä korkeita. Museorakennuksen kaupunkikuvallinen asema vain vahvistuu.

Loistavat vai onnettomat olosuhteet? Vaalipaneelissa pohdittiin liikunnan ja huippu-urheilun asemaa Lahdessa

Aitiopaikkoja löytyy (vain) molemmilta pitkiltä sivustoilta: suljettuja aitioita, puoliavoimia ja avoimia aitioita. Aitiopaikkoja ravintolapaikkoineen on teoriassa jopa tuhannelle vieraalle. Ylimpänä on ykkösaitio (Sky Box).

Ottaako FC Lahti vastuun ja jakaa riskin? Sidosryhmineen se voi itse rakentaa itäsivulle oman Pallopaviljonkinsa. Sen rakentamiskustannukset ovat 3,9 miljoonaa euroa, jolloin uudisrakenteiden hinnaksi veronmaksajille jää 5,3 miljoonaa euroa. Kaupunki voi halutessaan myös liittyä mukaan paviljongin vähemmistöosakkaaksi.

Kaikki Littiumin kaupalliset oikeudet kuuluvat luonnollisesti FC Lahdelle. Jos jalkapallon siivet eivät tulevaisuudessa kanna pääsarjatasolle, niin itäsivun erillinen paviljonki muuntuu joustavasti palvelemaan vaikka lasten, koululaisten ja nuorten liikuntakoulutusta, ainakin päivisin.

Syyskuussa kaupunki esittelee uuden suunnitelman Kisapuistosta. Sen laatii vuorostaan Ramboll.

Pidän oikeudenmukaisena, että päätöksentekoon tuodaan vaihtoehtona myös Littium, joka mahdollistaa kaksi pesäpallokenttää ja on suoraan UEFA 3 -tasoinen.

On saatava tarkka vertailu, mitä eri vaihtoehdot maksavat sisältäen kertainvestoinnin ja vuotuiset käyttökulut mahdollisine lähivuosien riskeineen. Yhdellä vaihtoehdolla ei voi vertailla.

Kisapuiston stadionhanke etenee – kahden pesäpallokentän toteuttamista selvitetään, tekojääradan rakennus alkaisi nopeimmillaan ensi vuonna

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut