Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus Valtuustokausi on alkamassa Lahdessa poliittisten riitojen keskellä – vielä olisi aikaa neuvotella

Valtuustokausi on käynnistymässä Lahdessa sekavissa tunnelmissa. Päättyneellä nelivuotiskaudella päätöksenteon työilmapiiri kehittyi huonoon suuntaan, eivätkä alkukesän kuntavaalien jälkeen käydyt luottamuspaikkaneuvottelut ole tilannetta ainakaan parantaneet.

Neuvotteluissa pienet valtuustoryhmät esittivät paikkojen jakamista niin sanotulla korimallilla, jossa jakoa ei tehtäisi toimielinkohtaisesti vaan siten, että kaikki luottamustoimet olisivat valittavina yhtä aikaa.

Valtuuston kolme suurinta ryhmää SDP, kokoomus ja perussuomalaiset torjuivat pienryhmien vaatimuksen vedoten siihen, että yhden korin malli voisi tuoda toimielimiin sattumanvaraisia kokoonpanoja. Keskittämällä valintansa pienryhmät voisivat saada kokoaan suuremman edustuksen tiettyyn lautakuntaan, mikä ei isojen ryhmien mielestä vastaisi vaalitulosta.

Paikkajaon pohjaksi muodostettiin tekniset vaaliliitot, joissa kolmen suurimman puolueen koalitiossa on 38 ja viiden pienryhmän yhteenliittymässä 21 valtuutettua.

Neuvotteluyhteyden katkettua suurten ryhmittymä on valmistellut mieleistään paikkajako- ja hallintomallia. Heinäkuun lopulla SDP, kokoomus ja perussuomaiset yllättivät pienryhmät ilmoittamalla, että toimielimet kutistetaan kymmenjäsenisiksi.

Kolmen kopla haluaa myös sementoida valta-asemansa hallintosääntömuutoksilla, jotka veisivät pienryhmiltä esimerkiksi mahdollisuuden kaupunginhallituksen jaoston puheenjohtajuuteen ja lautakuntien varapuheenjohtajuuksiin.

Vielä on aikaa neuvotella.

Pienryhmissä pöyristyttiin isojen ryhmien tekemistä peliliikkeistä. Esille on nostettu jopa mahdollisuus, että pienten koalitio boikotoisi 16. elokuuta pidettävää valtuuston avauskokousta, jossa hallintosääntömuutoksista on määrä päättää.

Valtuuston kokouksen keskeyttäminen tai peruminen joukkoprotestin vuoksi olisi kuntapolitiikassa harvinainen ja äärimmäinen tilanne, jollaista on pyrittävä välttämään viimeiseen asti.

Mahdollista mielenilmausta suunnittelevien on muistettava, että henkilö ei voi ilman pätevää syytä kieltäytyä luottamustehtävänsä hoitamisesta. Poliittiset erimielisyydet ja haluttomuus osallistua ikäviksi koettujen asioiden käsittelyyn eivät ole syitä vetäytyä luottamustoimesta. Tietoisesti tehtävänsä laiminlyövä valtuutettu voi joutua vastaamaan oikeudessa virkarikossyytteeseen.

Suurten ryhmien kannattaa vielä kertaalleen miettiä, mitä kaikkea niiden on järkevää viedä läpi enemmistönsä turvin. Ei ole viisasta rakentaa tilannetta jo lähtökohtaisesti sellaiseksi, että päätöksenteon henki vain pahenee. Vielä on aikaa neuvotella.

Poliittinen skandaali on vältettävissä Lahdessa, uskoo KD:n ryhmänjohtaja – "Ei se varmasti ole kenellekään kunniaksi"

Vasemmistoliiton Elisa Lientola yllättyi Lahden luottamuspaikkajaon saamasta käänteestä – "Hallintosäännön manipuloiminen omaksi eduksi on poikkeuksellista ja moraaliton teko"