Lukijalta: Lisää poliisin valvontaa Lahden huumekeskuksiin

Pasi Tuomaila, Jari Pykäläinen, Kalle Aaltonen, Ville Hälinen, Anita Immonen, Niko Liukkonen, Mikko Lindroos, Nina Kallijärvi, Kai Tiilinen, Petri Hotti, Matias Pusa

Lahden paheneva huumeongelma on aiheellisesti herättänyt huolta ja kansallista kiinnostusta jo vuosia. Huumeongelma on siinä pisteessä, että asialle on viimeistään nyt tehtävä jotain. Oikeasti.

Esimerkiksi torin yleiset vessat toimivat tällä hetkellä pääasiassa huumeidenkäyttäjien piikitystiloina ja asunnottomien nukkumapaikkoina.

Vessat ja niiden yhteydessä olevat rahastuslippaat on murrettu ja hajotettu. Vessojen seinät on sotkettu, lattioilla on jatkuvasti käytettyjä ja verisiä käyttövälineitä, klikkikuppeja sekä verisiä papereita ym.

Tori on vuokrattu ja alueesta vastaa tori-isäntä Timo Arasola. Helsingin Sanomien jutussa ”Huumeet Suomessa” 25.7.2021 Arasola kertoo, että ”Varsinaisesti uhkaavia tilanteita torilla ei ole hänen silmiinsä juuri sattunut. Joskus jonkun päihtyneeltä vaikuttaneen henkilön repusta on pilkottanut terä-ase, josta hän on varmuuden vuoksi kertonut poliisille”

Arasolan kommentti on ongelmien laajuuteen nähden silmiinpistävän vähättelevä.

Keskustassa ongelma-alueita riittää. Trion kauppakeskus, Sokoksen edusta, Lanun aukio jne. Myös monissa puistoissa tapahtuu ryöstöjä, pahoinpitelyjä, huumekauppaa ja huumeidenkäyttöä niin päivä- kuin yöaikaan.

Lahden poliisin näkyvyys keskustan katukuvassa on lähellä nollaa.

Oikeanlaisella kaupunkisuunnittelulla, jossa otetaan huomioon turvallisuusnäkökulmat, olisi näihinkin asioihin saatavissa välitöntä parannusta.

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen kommentoi samaisessa HS:n jutussa: ”kuluneen kolmen vuoden aikana on lisätty ennaltaehkäiseviä toimia sekä parannettu eri viranomaisten ja kolmannen sektorin välistä yhteistyötä”.

Todellisuudessa toimet huumeongelman ja turvallisuuden parantamiseksi ovat olleet tähän asti riittämättömiä ja tehottomia.

Vertaamalla Lahden tilannetta muihin kaupunkeihin ei voi pelkästään tuudittautua ajatukseen, ettei asioita voi paikallisesti muuttaa, koska muuallakin käytetään. Konkreettisilla muutoksilla – joita tähän asti ei ole tehty – voisimme saada kaupunkikuvaamme siistittyä, ja mikä tärkeintä, luotua suurimmalle osalle kaupunkilaisista turvallisuuden tunnetta.

Samalla myös huumeidenkäyttäjät huomioitaisiin ja ennaltaehkäiseviä sekä hoitoon ohjaavia palveluita kehitettäisiin.

Oikeilla toimenpiteillä ei kaupunkikaan olisi täysin voimaton huumeongelman edessä – toki poliisia yleisvalvojana ei voi korvata kukaan muu.

Tällä hetkellä Lahden poliisin näkyvyys keskustan katukuvassa on lähellä nollaa ja se on iso ongelma. Resurssien puitteissa näkyvää valvontaa ongelma-alueilla tulisi ehdottomasti lisätä ja ydinkeskustassa näkyvään todella röyhkeään toimintaan puuttua aina kun sitä huomataan.

Ilman tätä Lahden keskustan tilanne synkkenee vain entisestään tulevaisuudessa.

Kirjoittajat ovat Pro Lahti -valtuustoryhmän valtuutettuja ja varavaltuutettuja.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut