Lukijalta: Sairaalan ahdinko ei ole henkilöstön syy, apuun pitää tarvittaessa avata jopa kenttäsairaala

Alvar Külmäsu, Janne Virtanen

Päijät-Soten tiedote 26.07.2021 kertoo: "Hoitohenkilökunnan lomat ruuhkauttavat päivystystä Akuutti 24:ssä – pyydämme potilailta kärsivällisyyttä"

Otsikon ja sisällön vaikutelma jäi ikäväksi.Se antaa vaikutelman, ettei vastuu tilanteesta ole johdolla, vaan jaksamisensa rajoilla työskentelevillä etulinjan työntekijöillä.

Vuosia jatkunut osasto- sekä palvelutalopaikkojen alasajo ja kotiin vietävien palveluiden aliresursointi on johtanut tilanteeseen, jossa vuodeosastokapasiteetti ei pysty vastaamaan potilasmäärien tavalliseen vaihteluun.Tuloksena olemme tilanteessa, missä osasto- tai palvelutalopaikkaa vailla oleva potilas odottaa päivystyksessä tai kotona läheisten sekä päivystyskeskuksen aliresursoitujen kotiin vietävien palveluiden avulla.

Jo yli kuukauden kestäneiden ruuhkien selittely lomilla muistuttaa jokavuotista uutista talven yllättämistä autoilijoista. Kesälomia ei ole ensimmäistä kertaa vietetty kesänä tänäkään vuonna ja lomakausi itsessään on kirjattu työehtosopimukseen.

Lomiin varaudutaan niin terveydenhuoltoalalla, kuin muillakin aloilla, tavallisesti supistamalla toimintaa ja hankkimalla kesäsijaisia.

Onko näiden keinojen toteuttaminen Päijät-Sotessa jäänyt vajaaksi, kun syntipukiksi joutuvat työntekijät?

Osastoilla ja päivystyspoliklinikoilla tulisi olla normaalioloissakin ylimääräistä resurssia.

Sijaisten tai edes vakinaisten saamisessa ei myöskään voida vedota työntekijäpulaan, sillä avain työntekijöiden rekrytointiin on kohtuullinen korvaus, joustavuus ja laadukkaan työn mahdollistava resursointi.

Nyt akuuttiin tilanteeseen voisi auttaa esimerkiksi Salpakankaan terveysaseman vuodeosaston avaaminen, kiireettömän toiminnan supistaminen tai tarvittaessa jopa virka-avun pyytäminen Puolustusvoimilta kenttäsairaalan muodossa.

Pitkällä tähtäimellä apua toisi työntekijöiden hyvinvointiin ja rekrytointiin panostavat toimet; esimerkiksi hoitajien palkkojen ja hälytyskorvausten nostaminen, osa-aikaisen työskentelyn mahdollistaminen sekä joustavuus.

Toimien tekeminen edellyttää kuitenkin halua löytää ratkaisuja.

Ehdotamme myös toimintatapojen ja ajatusmallien muuttamista.

Osastoilla ja päivystyspoliklinikoilla tulisi olla normaalioloissakin ylimääräistä resurssia neljänneksen yli tarpeen, jotta äkilliset potilasmäärien vaihtelut eivät vaarantaisi potilaiden tehokasta ja inhimillistä hoitoa.

Kirjoittajat ovat erikoistuvia lääkäreitä

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut