Pääkirjoitus: Koronapassista olisi nyt hyötyä – oppia voisi ottaa vaikka Tanskasta, jossa passi mahdollistaa isojakin tapahtumia

Täysi rokotesuoja voisi olla yksi tapa pitää koronapassi voimassa. Sirpa Ylönen

Koronatilanne on viime viikkoina heikentynyt, vaikka rokotukset etenevät ja kesälomakausi on meneillään. Tautitapaukset leviävät herkästi, koska koronaviruksen deltamuunnos on erittäin tarttuva.

Tällaisessa tilanteessa on syytä ottaa nopeasti harkittavaksi kaikki mahdolliset keinot, jolla yhteiskuntaa voidaan pitää avoinna.

Yksi keino olisi koronapassi, jonka käyttöönottoa enemmistö eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kansanedustajistakinkannattaa.

Koronapassilla tarkoitetaan virallista todistetta saaduista koronarokotuksista, tuoreesta negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista. Passia näyttämällä pääsisi muun muassa tapahtumiin ja ravintoloihin.

Suomi on hyväksynyt EU:n yhteisen koronatodistuksen, jota käytetään matkustettaessa maasta toiseen.

Useat Euroopan maat ovat ottaneet käyttöön myös koronapassin, jonka avulla voi päästä erilaisiin vapaaehtoisiin tilaisuuksiin, esimerkiksi kulttuuri- ja urheilutapahtumiin.

Nyt olisi korkea aika arvioida tilannetta uudelleen.

Meillä asia ei ole edennyt sen jälkeen, kun oikeusministeriö viime keväänä lausui, että koronapassiin tulee suhtautua “lähtökohtaisesti jokseenkin pidättyvästi”. Keväinen arvio oli tosin alustava ja nopeasti laadittu.

Nyt olisi korkea aika arvioida tilannetta uudelleen, ja käydä nopeasti läpi koronapassiin mahdollisesti liittyvät perustuslailliset ongelmat. Jos koronapassi on otettu käyttöön monissa tasa-arvoisissa ja demokraattisissa maissa, voisi kuvitella, että passi saataisiin Suomessakin käyttöön ilman, että ihmisten yhdenvertaisuutta loukataan.

Oikeusoppineet ovat jo tuoneet esiin, että sellaista passiaei voida ottaa käyttöön, josta ilmenee tarkkoja terveystietoja: esimerkiksi onko sairastanut koronan, saanut rokotteet vai onko juuri tehty koronatesti.

Koronapassin henkilötietosuojaan liittyvät ongelmat voidaan kuitenkin ratkaista teknologian avulla, esimerkiksi kännykkään ladattavalla sovelluksella. Näin on toimittu esimerkiksi Tanskassa. Siellä korona­passista ei käy ilmi, mikä on ollut passin saamisen perusteena. Maassa on käytetty koronapassia keväästä lähtien ja järjestetty isoja tapahtumia.

Koronapassista voisi Suomessakin nyt olla suurta iloa ihmisille ja valtavasti hyötyä koko yhteiskunnalle.

Asiaa kannattaisi edistää mahdollisimman nopeasti, mutta huolellisesti valmistellen.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut