Lukijalta: Halpa vai paras rakennuksilla?

Kari Korhonen

Jarmo Häkkisen vastaus kirjoitukseeni kaipaa ehdottomasti kommentointia.

Huono kokemuksesi suomalaisesta rännifirmasta ei tarkoita muuta kuin "ota halvin, niin saat sutta". Niin ulkomaalaisiin kuin suomalaisiinkin rakennusfirmoihin pätee sama.

Eli tarkista firmojen taustat ja aikaisemmat referenssit. Tämän luulisi olevan selvää ainakin rakennusalalla toimiville. Rakennusalasta onkin tullut ”villi länsi”. Firmoja riittää joka lähtöön.

Kun kehuit virolaisia firmoja, niin unohdat miten Viron pojat 2000-luvun alussa saapuivat Suomen rakennusmarkkinoille. Silloin monet suomalaiset rakennusfirmat haistoivat isot markkinat ja käsittämättömästi sopivat urakoita isojen firmojenkin kanssa ja työntekijät olivat pimeissä töissä.

Virossakin osataan rakentaminen

Muistan kun Ylen Ajankohtaisen Kakkosen kuvaajat ja toimittaja seurasivat Rakennusliiton toimitsijan käyntiä eri työmaakohteissa. Kuvissa alkoi näkyä vain tossun pohjia ja kantapäitä kun ulkomaalaiset työntekijät pakenivat paikalta, tietysti urakoitsijan kehotuksesta.

Silloin julkisuuskin auttoi, kun viimein saatiin veronumerolliset kulkukortit.

Tätä ennen eli ennen Viron EU-jäsenyyttä Rakennusteollisuuskin halusi panostaa suomalaisten nuorten koulutukseen rakennusalalle. Oli kovia hankkeita, mm. ammattipassi ym. Sitten kaikki unohtui ja satsattiin tähän virolaistyöhön.

Nyt ollaan tilanteessa, jossa suomalaiset pätevät timpurit, jotka vielä ovat työelämässä, eivät ole päässeet siirtämään ammattitaitoaan nuoremmille. Eli tulevaisuus on ”villi länsi tai itä”. Itse olen tyytyväinen, että olen saanut tehdä töitä sellaisissa firmoissa, joissa ammattitaitoa arvostetaan.

Palkatkaa nuoria raksalle

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut