Pääkirjoitus: Maahanmuutto-ohjelma oli kokoomukselta yllättävä siirto

Petteri Orpon johtaman kokoomuksen julkaisema maahanmuutto-ohjelma on herättänyt keskustelua. Juha Poutanen

Päättyneen heinäkuun mielipidetiedustelujen selkeänä trendinä oli kokoomuksen nousu ja perussuomalaisten alamäki. Koska kokoomuksen kannatus on noussut ja perussuomalaisten laskenut, tästä voidaan päätellä, että ainakin osa kokoomuksen kannatuksesta on tullut perussuomalaisten kannattajilta.

Jotta puolue nousee pääministeripuolueeksi, sen on saatava liikkuvien äänestäjien ääniä tai mentävä rohkeasti muiden puolueiden apajille. Kokoomus nousi pääministeripuolueeksi vuonna 2007 puheenjohtaja Jyrki Kataisen johdolla Sari Sairaanhoitaja -kampanjan avulla, jossa luvattiin sairaanhoitajille isoja palkankorotuksia. Kampanja puhutteli muitakin kuin perinteisiä kokoomuksen konservatiivisia äänestäjiä.

Kokoomuksessa on käyty ärhäkkää keskustelua puolueen liberaali- ja konservatiivisiiven kesken. Kokoomuksen tuore maahanmuutto-ohjelma kertoo, että konservatiivit ovat vahvoilla. Puolue yrittää kalastella maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvien perussuomalaisten ääniä. Ohjelmassaan kokoomus esittää maahanmuuton ja kotouttamisen ehtojen kiristämistä. Ohjelma on ehtinyt herättää hämmennystä. Siinä esitetään maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten sosiaaliturvan eriyttämistä, mikä on perustuslain kannalta hankala kysymys. Ohjelman sana ”kantasuomalaiset” herätti niin paljon hämmennystä, että sen tilalle vaihdettiin ”Suomessa pysyvästi asuvat Suomen kansalaiset”.

Maahanmuutto-ohjelma kertoo kokoomuksen sisäisistä paineista.

Kokoomuksen maahanmuutto-ohjelma yllätti, sillä uutiset kertovat talouden kiihtymisestä ja pahenevasta työvoimapulasta. Suomeen tarvitaan työperäistä maahanmuuttoa. Turvapaikanhakijoiden viime aikojen määrät eivät ole enää ongelma. Perussuomalaisten puheenjohtajuudesta luopuva Jussi Halla-aho leimasi kokoomuksen maahanmuutto-ohjelman halpahintaiseksi poliittiseksi tempuksi. Halla-ahon mukaan ehdotukset on suurelta osin lainattu perussuomalaisten ohjelmasta.

Maahanmuutto-ohjelma kertoo kokoomuksen sisäisistä paineista. Miksi ohjelma julkistettiin juuri nyt, vaikka perussuomalaisten kannatus on alamäessä? Perussuomalaisten odotettua heikompaa kuntavaalitulosta voidaan tulkita myös siten, ettei maahanmuuttovastaisuus puhuttele kansaa.

Halla-ahon väistyminen saattaa laskea pysyvästi perussuomalaisten kannatusta. Yleensä mielipidetiedustelujen keulilla olevan puolueen puheenjohtajan suurimpana tavoitteena on pääministerin tehtävän tavoitteleminen, mutta Halla-aho löi hanskat tiskiin ja käänsi selkänsä puolueelleen. Kokoomuksella olisi ollut mahdollisuus houkutella perussuomalaisten kannattajia ilman maahanmuutto-ohjelmaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut