Lukijalta: YEL kuuluu suomalaiseen työeläketurvaan

Kimmo Kontio

Jarmo Häkkinen kertoi mielipidekirjoituksessaan (ESS29.7.) paikkansa pitämättömiä tietoja suomalaisesta yrittäjän eläkevakuutuksesta (YEL).

Suomessa yrittäjän YEL-eläkemaksu on samansuuruinen kuin työntekijästä maksettava keskimääräinen TyEL-maksu, 25,4% työtuloista.

Yrittäjälle kertyy työeläkettä yhtäläisesti, ja hän myös on oikeutettu täysin samoihin työeläke-etuihin kuin kaikki muutkin työeläkevakuutetut.

Olennaista on, että suomalainen työeläketurva on kokonaisuus, joten kaikki työntekijänä ja yrittäjänä kertynyt eläke parantaa eläkettä.

Kertyneeseen eläketurvaan tehdään rahanarvon mukainen tarkistus ns. palkkakertoimella, jolloin maksettava eläke vastaa sitä arvoa, mikä vallitsee eläkettä tarvittaessa. Työeläkettä maksetaan niin kauan kuin sitä tarvitaan, vanhuuseläkettä kuolemaan asti.

Yrittäjä on oikeutettu toimintansa neljänä ensimmäisenä vuotena maksualennukseen (22%). Lisäksi yrittäjä voi toisin kuin palkansaaja vähentää koko eläkevakuutusmaksunsa verotuksessa, mikä pienentää hänen nettomaksuaan huomattavasti.

Valitettavasti moni yrittäjä alivakuuttaa itsensä.

Yrittäjälle vahvistetaan työeläkeyhtiössä YEL-työtulo, mikä määrittää hänen YEL-maksunsa suuruuden. Työtulon pitäisi vastata palkkaa, jos yrittäjän työtä tekisi ulkopuolinen.

Valitettavasti moni yrittäjä alivakuuttaa itsensä, mikä luonnollisesti vaikuttaa hänen tulevaan eläkkeeseensä ja myös sairastuessa Kelan maksamiin korvauksiin.

Koska Häkkinen vertaili kirjoituksessaan ulkomaista työtä, on huomattava, että ulkomaiselle yrittäjälle kuuluvat Suomessa toimiessaan samat työeläkevakuutuksen velvollisuudet kuin suomalaisiakin, mutta niistä kertyy hänelle myös eläkettä, jonka hän saa maksuun mihin tahansa maailmassa, kun on eläkkeeseen oikeutettu.

Kirjoittaja on viestinnän asiantuntija Eläketurvakeskuksessa

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut