Pääkirjoitus: Naisen turva säilytettävä, sillä muuten vaikeuksissa voisivat olla etenkin pienituloisimmat

Kelan tilastojen mukaan yksityisen sairaanhoidon korvauksia käytetään kaikissa tuloluokissa. Auli Henriksson

Hallitus on selvittänyt usean työryhmän voimin, voisiko yksityislääkärien hoitoon, kuntoutukseen ja lääkekorvauksiin liittyviä Kela-korvauksia poistaa. Selvittelytyö liittyy sote-uudistukseen ja monikanavarahoituksen purkamiseen. Kun uusia hyvinvointialueita perustetaan, halutaan rahoitustakin selkeyttää. Parlamentaarinen työryhmä valmistelee syksyllä, mitä Kela-korvauksille tehdään.

Yksityisillä erikoislääkäreillä on vuosittain noin kaksi miljoonaa käyntiä, joten Kela-korvaus koskettaa monia ihmisiä, erityisesti naisia. He hakevat gynekologipalvelut pääosin yksityissektorilta. Sama koskee silmälääkäripalveluja ja isoa osaa suun terveydenhuollosta. Julkisuudessa onkin jo ihmetelty, voiko hallituksen naisviisikko viedä naisilta heidän tarvitsemansa tärkeät palvelut.

Hallituspuolueista vasemmistoliitto on ilmoittanut halunsa luopua Kela-korvauksista. Puolueen varapuheenjohtaja Jussi Saramo ei näe korvauksille enää perusteita, kun sote-uudistus ja hoitotakuu poistavat jonot julkiselta puolelta. Myös vihreät haluavat luopua Kela-korvauksista.

SDP:llä ja keskustalla ei ole asiaan selkeää kantaa. SDP:n mukaan on pyrittävä siihen, että julkiset palvelut ovat niin hyvät soten myötä, ettei ihmisten tarvitse hakea yksityisiä palveluja.

Keskusta korostaa, että yksityisten palvelujen tulee olla jatkossakin tarvittaessa kaikkien saatavilla. Yksityisten palvelutuottajien monipuolinen yhteistyö julkisen tuottajan kanssa tulee turvata esimerkiksi palvelusetelillä.

Hallituspuolueista RKP vastustaa Kela-korvausten poistoa samoin kuin kaikki oppositiopuolueet. Niiden mielestä Kela-korvauksen poisto heikentäisi valinnanvapautta ja terveyspalveluiden saatavuutta.

Voiko hallituksen naisviisikko viedä naisilta heidän tarvitsemansa tärkeät palvelut?

Oppositio saa näkemyksilleen tukea Kelasta. Se varoittaa äkkinäisistä toimenpiteistä ja torjuu kritiikin siitä, että Kela-korvausta käyttävät eniten suurituloiset. Kelan tilastot kertovat, että yksityisen sairaanhoidon korvauksia käyttävät kaikki tuloluokat. Vaikka Kela-korvaus on pienentynyt, sillä on suuri merkitys juuri pienituloisille.

Jos valtion sairausvakuutus ajetaan alas, se todennäköisesti lisäisi yksityisiä ja kalliita sairausvakuutuksia. Niihin ei kaikkein pienituloisimmilla ole varaa. Kelan tuki on julkista palvelua täydentävä tuki. Korvauksen poiston myötä tätä täydentävää tukea ei enää olisi.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitus on kieltämättä melkoinen tilkkutäkki. Silti Kela-korvauksen lopettamisessa maltti on valttia. Sote-uudistus tuskin helpottaa heti lääkäriin pääsyä, ja yksityiset terveydenhuoltoalan firmat eivät muutu julkisiksi sormia napsauttamalla.

MTV: Hallituspuolueet eri linjoilla yksityisen sairaanhoidon Kela-korvausten poistamisesta

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut