Pääkirjoitus: Alueiden vääntö tuo toivoa vilkkaista aluevaaleista

Äänestäjien houkutteleminen ääniuurnille voi osoittautua haasteelliseksi tammikuun aluevaaleissa. Sami Lettojärvi

Tutkimusten mukaan kansalaiset ovat pitäneet jo pitkään sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä eri vaalien tärkeimpänä kysymyksenä. Tammikuun aluevaaleissa kansalaisilla on ensimmäistä kertaa suora mahdollisuus vaikuttaa sote-palveluiden järjestämiseen.

Aluevaalit ovat haastavat niin äänestäjille, puolueille kuin ehdokkaille. Kyse on täysin uusista vaaleista, joissa valitaan päättäjät aluevaltuustoihin 21 hyvinvointialueelle. Uhkana on, että äänestysprosentti jää kesäkuun kuntavaaleja alhaisemmaksi.

Puolueilla ja ehdokkailla on suuri haaste saada kansalaiset ymmärtämään, mistä vaaleissa on kyse ja mikä muuttuu. Aluevaaleissa on vaikea löytää kysymyksiä, jotka erottavat puolueet ja ehdokkaat toisistaan ja saisivat äänestäjät liikkeelle.

Toisaalta aluevaaleissa puhutaan muita vaaleja tiukemmin niistä asioista, joista vaaleissa valittavat valtuutetut aikanaan päättävät. Aluevaltuustot linjaavat muun muassa, millainen sote-palvelujen palveluverkosto hyvinvointialueella on.

Yhtenä haasteena ovat isot vaalipiirit. Miten puolueet löytävät ehdokkaita ja miten he kampanjoivat? Keskittävätkö ehdokkaat kampanjansa oman kotikuntansa alueelle vai koko vaalipiiriin? Kyse on koko hyvinvointialueen palvelujen järjestämisestä, mutta ehdokkaat saattavat keskittää tarmonsa oman kotikuntansa palvelujen turvaamiseen.

On ymmärrettävää, että esimerkiksi Päijät-Hämeessä Lahden ulkopuolella olevat ehdokkaat yrittävät saada ääniä omilta kotipesiltään mahdollisimman paljon, jotta Lahdesta valitut valtuutetut eivät saa liian määräävää asemaa valtuustoon. Tämä vastakkainasettelu saattaa nostaa äänestysaktiivisuutta alueen kunnissa, ja olla suurempi erottava tekijä kuin eri puolueiden linjaukset.

Miten kansalaiset saadaan lyhyessä ajassa innostumaan vaaleihin?

Uutissuomalaisen kyselyssä puoluesihteerit arvioivat, että aluevaalien kampanja-aika jää hyvin lyhyeksi. Ennakkoäänestys alkaa loppiaisena, mutta joulupyhien aikaan politiikka jää taka-alalle. Miten kansalaiset saadaan lyhyessä ajassa innostumaan vaaleihin?

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) ehdotus, että puolueet sopisivat, etteivät puheenjohtajat ja ministerit lähtisi ehdolle, oli vaalien näkyvyyden kannalta hyvä avaus. Ehdotus myös herätti ansaittua pohdintaa, miten henkilö ehtii hoitaa erilaisia luottamustehtäviä.

Sote-uudistusta on käsitelty pitkään eduskunnassa. Saattaa olla, että osa päätöksenteon keskiössä olleista poliitikoista haluaa olla omalla alueella katsomassa, miten alueet aloittavat toimintansa. Äänestysaktiivisuuden ja uudistuksen onnistuneen sisäänajon kannalta tämä on hyvä ratkaisu.

Uutissuomalaisen kysely puoluesihteereille: Aluevaalien aktiivinen kampanja-aika on hyvin lyhyt ja painottuu tammikuuhun

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut