Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Palkatkaa nuoria raksalle

Parikymmentä vuotta olen ihmetellyt, miksi isot ja myös pienemmät rakennusalan yritykset ovat lopettaneet suomalaisten ammattikoulun käyneidenkin palkkaamisen.

Paljon on muuttunut yhteiskunnassa. Ei silti niin paljon, että sen takia pitäisi nuoret eristää työelämästä.

Nyt suositaan alihankkijoita. Heidän työsopimus kestää niin kauan kuin pääurakoitsija sanoo. Oikeastaan raju muutos tapahtui 2000-luvun alussa.

Silloin ystävämme Virossa sai tuoda työntekijänsä Suomeen ”palvelujen myynnin” oudon käsitteen alla.

Silloin 2000-luvun alussa me suomalaiset ammattilaiset ihmettelimme, miten kalliiksi rakentaminen voi tullakaan, jos kaikki pitää ensin tehdä ja sitten korjata uudelleen.

Ammattikoulutus on 2000-luvulla ajettu alas monilta aloilta.

Nyt kun virolaiset ovat olleet täällä pitempään, niin osalle on kehittynyt ammattitaitoa ja jopa kosteudenhallinnan taitoa. Kosteudenhallinta onkin ollut hakusessa rakennuksilla pitkään.

Mutta vieläkin minulle annetaan viron kielitaidon omaava henkilö, jonka pitäisi tehdä ammattitaitoa omaava tehtävä, mutta kuitenkin paljastuu että mainittu tekijä on ihan ns. ulalla.

Paljon on kyseessä yritteliäisyyttä ilman taitoa.

Miksi ulkomaalaisilta ei edellytä rakennusalan koulutusta?

Suomalaisilta sitä edellytetään vaikkei palkatakaan.

Ammattikoulutus on 2000-luvulla ajettu alas monilta aloilta joita erityisesti nuoret aikaisemmin pyrkivät käytännön matalan kynnyksen töihin. Rakennusalan koulutus pitäisi nostaa uudelleen kunniaan ammattilaisten ja pätevien opettajien avulla.