Pääkirjoitus: Asuntokauppa käy halutuilla alueilla, mutta kaikkialla ei asunnosta ole vanhuuden turvaksi

Asuntokauppa on tänä vuonna ollut Lahdessa selvästi viime vuotta vilkkaampaa Pirjo Kamppila

Asuntokauppa on käynyt ennätyskuumana alkuvuonna. Kauppamäärät ovat olleet huomattavasti suuremmat kuin vuosi sitten ja hinnat ovat nousseet suurimmissa kaupungeissa.

Tämä sama ilmiö näkyy Lahdessa ja myös Heinolassa, missä kauppaa on tehty ennätystahtia. Heinolan ohella Päijät-Hämeen muissakin mökkikunnissa kesämökkikauppa on käynyt vilkkaasti ja hinnat ovat nousseet. Mistään suuresta hintapiikistä ei kuitenkaan voida puhua, jos tarkastellaan viime vuosien hintakehitystä.

Noin tuhannesta asunnosta pitäisi löytyä se ikioma koti – Lahden asuntokauppa on niin kiivasta, että suosikkikohteista on jo pulaa: "Moni voisi myydä asuntonsa, mutta sitten ei olekaan ostettavaa"

Asuntokaupan kovia kasvulukuja selittää koronapandemia. Keväällä 2020 kaupanteko jumittui. Epävarma aika jäi yllättävän lyhyeksi. Kysyntä alkoi purkautua varsin nopeasti ja kauppamäärät alkoivat kasvaa. Yllättävää oli myös asuntojen hintakehitys. Pääkaupunkiseudulla ja suurissa maakuntakeskuksissa hinnat jatkoivat nousuaan.

Se ei sen sijaan yllättänyt, että asunnonvaihtajat etsivät usein aiempaa väljempiä tiloja. Kun koronaepidemia ei loppunutkaan, tarvitaan pysyvämmäksi muuttunutta etätyöskentelyä varten oma huone.

Todennäköisesti tämä kehitys tulee jatkumaan. Muutamat suuret konsernit ovat arvioineet, että etätyön määrä kokonaisuutena tulee olemaan tulevassa hybridityöskentelymallissa suurempi kuin ennen korona-aikaa.

Vaikka asuntokauppaa tehdään ennätystahtia, mitalilla on kääntöpuolensa. Pääkaupunkiseudun asuntomarkkinat ovat oma lukunsa. Siellä uusien ja vanhojen kerrostaloasuntojen hintahaitari kantakaupungissa on lähes olematon, hinnat ovat nousussa ja kauppa käy.

Kaupungistuminen ja muuttoliike tulevat jatkumaan.

Lahdessa kauppa käy suosituilla alueilla. Uudehkot rivitaloasunnot ja omakotitalot viedään käsistä. Sama kehitys koskee hyvällä paikalla olevia kerrostaloja. Myös Heinolassa keskustan tuntumassa olevilla hissillisillä kerrostaloilla on kysyntää.

Hieman syrjemmässä olevia vanhoja kerros- ja omakotitaloja on sen sijaan vaikea saada kaupaksi. Niiden arvot ovat pudonneet. Asunnon myynnistä ei tule ajateltua vanhuuden turvaa. Omakotitalon myynnistä saadulla kauppahinnalla ei voi ostaa keskustasta kerrostaloasuntoa. Vaikeimmassa tilanteessa ovat maaseutukeskuksissa asuvat asuntojen omistajat.

Valitettavasti asuntomarkkinoiden eriytymiskehitykselle on vaikea nähdä loppua. Kaupungistuminen ja muuttoliike tulevat jatkumaan. Kun yhteiskunta avautuu, moni haluaa asua lähellä palveluja. Asuntokauppa saattaa hiljentyä, kun yhteiskunnan avautuminen siirtää kotitalouksien kulutusta muille alueille. Etätyön jatkuminen kuitenkin tarjoaa lähellä pääkaupunkiseutua olevalle Päijät-Hämeelle valon säteitä.

Pankit kertovat niillä olevan valtavan kiireen asuntolainojen kysynnän kasvaessa – ostajat Lahden alueella saavat odottaa lainatarjousta viikosta kolmeen viikkoon

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut