Vierailija: Tämä sukupolvi ei säästele hallituksen johdolla

Kalle Jokinen

Mihin on kadonnut arvostus kovaa työmiestä tai ahkeraa ja huolellista naista kohtaan? Mihin on kadonnut huolellisen talouden pidon arvostus?

Ennen oli kunnia-asia jättää talo seuraavalle sukupolvelle paremmassa kunnossa ja vauraampana kuin sen sai, vaikka se olisi edellyttänyt itseltä niukempaa elämisen tasoa ja kovaa työntekoa. Tämä talonpidon malli on pääministeri Marinin (sd.) uuden sukupolven hallitukselle täysin vieras.

Seuraavan sukupolven ja tulevaisuuden palvelujen turvaamiseksi ei olla tänään valmiita tinkimään mistään. Päinvastoin kaikki pitää saada heti ja velaksi tulevaisuuden kustannuksella.

Marinin hallitus takoo historiallisen suuria alijäämiä ja veronmaksajien velkaa lisätään. Talouspolitiikan uskottavuus on erityisen tärkeä Suomen kaltaiselle pienelle taloudelle, kun luottoluokittajat arvioivat kykyämme hoitaa vastuumme ja velkojemme korkotasoa määritellään.

Budjettikehykset ovat olleet talouspolitiikan luottamuksen perusta. Ennen Marinin hallitusta jokainen hallitus on kohdannut odottamattomia kriisejä, kuten taloudellisesti koronakriisiä lähes kolme kertaa vakavampi finanssikriisi tai 1990-luvun lama. Silti yksikään hallitus ennen Marinia ei ole rikkonut menokehyksiä.

Asiantuntijoiden kehysten ylittämiseen kohdistama kritiikki on tyrmäävää, kuten esimerkiksi Suomen Pankin, Talouspolitiikan arviointineuvoston tai Valtiontalouden tarkastusviraston valtiovarainministeriölle antamista lausunnoista ilmenee.

Vaan mistä löytyvät Suomessa huomisen iloiset veronmaksajat?

Huolestuttavinta on, ettei hallitus ole tehnyt mitään jatkuvasti alijäämäisen julkisen talouden velkaantumisen pysäyttämiseksi. Suoraan sanottuna hallitus ylläpitää velkarahalla elintasoa, johon meillä ei ole varaa.

Tämän päivän velka on huomisen veronkorotus. Vaan mistä löytyvät Suomessa huomisen iloiset veronmaksajat? Hallitus on laiminlyönyt työllisyyttä parantavat toimet, jotka takaisivat riittävän verokertymän hyvinvointipalvelujen kustantamiseksi.

Edellisen hallituksen aikana saimme lisättyä työllisiä 140 000, tämän hallituksen talous ja työllisyyspolitiikka on muuttanut etumerkin miinukseksi.

Viron valtiovarainministeri Keit Pentus-Rosimannus on ehdottanut, että Virossa tuloverotus pitäisi laskea palvelujen turvaamiseksi nykyisestä 20 prosentista 13 prosenttiin. Samaan aikaan Suomen hallitus aikoo paikata tuhlailevaa taloutta veronkorotuksilla ja lisäveroilla.

Jo ennestään sietämättömän korkealla olevat työn ja yrittämisen, polttoaineiden, ajoneuvojen ja sähkön verotus saanevat korotuksen ja rinnalleen vielä uuden maakuntaveron ahkerien työssäkäyvien veromaksajien näännyttämiseksi.

Samaan hengen vetoon osa hallituspuolueista ajaa vastikkeetonta kansalaispalkkaa, työn orjien vapauttamiseksi, heille, joille työn tekeminen on vastenmielistä. Vanha sananlasku ”Hullu paljon töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä” on muokkautumassa muotoon ”Hullu paljon töitä tekee ja veroja maksaa, viisas hullun siivellä loisii".

Hallituksen johdolla tämä sukupolvi ei säästele, eikä seuraavalla ole, mitä säästää. Tuhlailevan taloudenpidon pysäyttämiseksi kokoomus on tehnyt aloitteen velkakaton kirjaamisesta lakiin.

Toteutuessaan lakiperusteinen velkakatto suojaa kansalaisten palveluja tuhlailevilta poliitikoilta ja palauttaa luottamuksen vastuulliseen talouden pitoon. Talo siirtyy aikanaan vauraampana ja paremmassa kunnossa seuraaville sukupolville.

Kirjoittaja on kansanedustaja (kok.) Hämeestä.

Kommentoi