TE-palveluihin vain sinne kuuluvat asiakkaat – Nykymalli, jolla te-toimisto vain ”hilloaa” työttömät sänkyjensä pohjille on epäterve

Veikko Nurminen

Minttu Kokko kirjoitti 17.7. Etelä-Suomen Sanomiin hyvän ja analyyttisen uutisjutun Lahden työttömyydestä, joka on hävettävästi Suomen suurten kaupunkien korkein.

”Työn vastaanottamisen tulisi olla aina kaikkein kannustavin ja järkevin vaihtoehto”, Päijät-Hämeen yrittäjien toimitusjohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo toteaa jutussa. Tästä on helppo olla samaa mieltä.

”Yksi esimerkki voisi olla ansiosidonnaisen päivärahan porrastaminen”, hän jatkaa. Tästä en ole samaa mieltä.

Kokko lainaa myös Hämeen ely-keskuksen Vesa Jouppilaa. Jouppilan mukaan ”yksi ratkaisu voisi olla ulkomainen työvoima”. Ei.

Mitä pitäisi Lahdessa tehdä, jotta saisimme otteen tästä kaupunkimme kasvun suurimpiin kuuluvista esteistä? Tässä yksi keskeinen toimi, jota Vihervirta-Vuontelo ehdottaa:

Lahden te-toimiston tilastoissa on paljon henkilöitä, jotka syystä tai toisesta eivät koskaan tule työllistymään. Heidän paikkansa ei ole te-toimisto, heidän tilanteestaan huolehtiminen on Kelan vastuulla.

Leveämmät hartiat jäävät pakostakin julkiselle puolelle.

Te-toimiston tehtäviin ei kuulu sosiaalinen huolto, sen tehtävä on välittää työttömiä paikkoihin, joissa tarvitaan työvoimaa, parhaillaan ainakin ravintola-alalla, rakentamisessa, varasto- ja logistiikkatehtävissä, toimistosiivouksissa, myynnissä, teollisuuspuolella ja hoitoalalla, jossa pulaa on ollut jo pitkään.

Jos te-toimiston kirjoilta siirrettäisiin pois ihmiset, jotka eivät sinne kuulu, sinne jäisivät ne, jotka olisivat kykeneviä vastaanottamaan työpaikkoja. Miksi heitä ei niihin sijoitettaisi?

Kun ihmisiltä kysytään, mitä mieltä he ovat kansalaispalkasta, suurin osa ei pidä sitä hyvänä. En minäkään. Jos kysytään, mitä he ajattelevat peruspäivärahasta, mielipide muuttuu positiiviseksi.

Käytännössä kysymys on samasta asiasta, ihmiselle maksetaan huolimatta siitä, että rahan eteen ei tarvitse tehdä mitään. Peruspäiväraha ei yksin riitä, kuten ei riittänyt kansalaispalkkakaan siitä tehdyssä kaksivuotisessa kokeilussa.

Kun te-toimiston "siivotuissa" tilastoissa olevat henkilöt pystyisivät käytännössä ottamaan vastaan matalan osaamistason avoimia työpaikkoja, olisi te-toimiston lopetettava heidän turhanpäiväinen kouluttamisensa ja ohjattava heidät avoimiin työpaikkoihin.

Hämeen Te-toimiston palvelujohtaja Jaana Hokkasen mukaan Lahden työttömyystilanteeseen vaikuttaa osaltaan se, että kaupunki houkuttelee työttömiä matalan koulutustason muuttajia, joilla ei ole ammatillista tutkintoa tai on vain ammatillinen perustutkinto.

Täällä on siis jo valmiina tällaisia henkilöitä, joukossa on myös täällä jo vuosia asuneita maahanmuuttajia. Tästä syystä en pidä maahanmuuttoon perustuvaa työvoiman tarvetta perusteltuna.

Sosiaali- ja terveyspalvelut kokevat uudistuksia, valtio ottaa vastuun työllisyydestä. Lahdessakin on pakko tunnustaa, että yksityinen puoli ei pysty tätä työllistämistä ratkaisemaan.

Yksityiselle puolelle syntyvät työpaikat, jotka kantavat suuren vastuun yhteiskunnan elinvoimasta. Kuitenkin, suurin osa Lahden te-toimiston työttömistä on ihmisiä, joita ei ole yksityisellä yrittäjällä mahdollisuutta palkata, ainakaan ilman kaupungille kalliiksi tulevia monenlaisia tukia.

Leveämmät hartiat jäävät pakostakin julkiselle puolelle. En kannata työttömän ihmisen elämäntilanteeseen minkäänlaisia leikkauksia. Sen sijaan ehdotan, että lopetamme kaikki tuet, jotka nyt muodostavat tämän peitellyn kansalaispalkan, esimerkiksi peruspäivärahan, työmarkkinatuen, palkkatuen, asumistuen, palvelusetelit.

Muutetaan nämä palkaksi näille ihmisille ja julkinen puoli työllistää heidät. Monille on avoin työpaikka nyt jo valmiina, kuten edellä on mainittu. Tämä ei maksa kaupungille yhtään enempää kuin tämä passivoiva, todellisuudessa kansalaispalkka.

Tässä mallissa maksetusta rahasta tulisi vastikkeellista, se pitää ansaita, ja siitä maksettaisiin veroa. Tämä nykymalli, jolla te-toimisto vain ”hilloaa” työttömät sänkyjensä pohjille on epäterve säilötyn työttömän kannalta, mutta ennen kaikkea se pitkän päälle tuhoaa Lahden talouden ja varmistaa, että kaupunkimme velkataakka jatkaa kasvuaan.

Kirjoittaja on lahtelainen.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut