Lukijalta: Trollaus karkasi Venäjän käsistä, kun lännessä alettiin tehostetusti seuloa oikeaa ja väärää tietoa

Lasse Koskinen

Venäjän puolustusministeriö totesi vuonna 2016, että nykymaailman tietoliikenne on uusi kylmän sodan ase. Vauhtia toiminta sai, kun Venäjän sotilastiedustelu GRU sai uutta voimaa.

Maan puolustusministeriö käynnisti alan ammattilaisten hankinnan. Toiminta keskittyi kahteen yksikköön Moskovassa. Venäjän omat nettiuutisten toimittajat saivat vihiä asiasta ja toiminnan paikallistettua.

Pietariin perustettiin jo aiemmin erityinen trollivirasto, johon palkattiin tietokonealan henkilöitä ja sinne siirrettiin tiedustelualan asiantuntijoita. Läntisten arvioiden mukaan suunnitteluvirastossa työskenteli parhaimmillaan noin 400 toimijan henkilöstö.

Tämä yksikkö keskittyy Kremliä tukevan viestinnän levittämiseen. Rakennusta on esitelty ulkoapäin myös Suomen tv-uutisissa.

Venäjän toiminta on varsin nykyaikaista ja koeteltua. Sovellusten suunnittelun jälkeen tehtiin erilaisia koehyökkäyksiä, joilla ohjelmistoja ja osaajia testattiin. Kohteet ja niiden laajuus vaihtelivat. Operatiivinen toiminta jaettiin tekniseen häirintään ja ohjaillun tiedon levittämiseen. Molemmat tavat ovat aiheuttaneet hankaluuksia lännessä, kuten Suomessa.

Tekniset häirinnät pystytään aina ennen pitkää korjaamaan, mutta väärän tiedon ja kannanottojen levittäminen sosiaalisessa mediassa ovat vaarallisempia. Oikean ja väärän tiedon erottaminen on yhä vaikeampaa. Väärä tieto peitetään oheistietoon ja sosiaalisen median keskusteluun.

Meidän jokaisen on syytä muistaa, että saatamme olla kohteena tai välittäjänä syystä tai toisesta.

Sosiaalisessa mediassa on helppo esiintyä väärällä nimellä vaikka suomalaisena. Jäljet sanoman lähettämispaikasta on peitettävissä.

Jo Neuvostoliitto pyrki aikanaan levittämään väärää tietoa omana propaganda-aseenaan. Se oli kuitenkin niin runsaasti höystettyä, että sitä ei kukaan lännessä uskonut tai ainakin vahvasti epäiltiin.

Venäjä on taitavampi. Sen sosiaalisessa mediassa tarjoamat höystetyt tiedot on hyvin suunniteltuja. Niihin on helppo langeta, kun niitä vauhditetaan sosiaalisen median tukikeskusteluilla.

Nykytekniikka tuotti kuitenkin yllätyksen Venäjälle. Tieto ja toiminta alkoi tietokonenörttien innolla levitä käsistä. Lännessä alettiin tehostetusti seuloa oikeaa ja väärää tietoa. Keskustelu vaaleihin vaikuttamisesta heräsi.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenkin puuttui Venäjän häirintään. Kremlissä herättiin myös. Venäjästä oli tullut kansainvälinen häirikkö sekä teknisen häirinnän, tiedolla ohjailun ja väärän tiedon toimintasaroilla. Yli-innokkaita nörttejä on nyt poistettu suurin joukoin linjoilta häiritsemästä. Venäjä yrittää palauttaa uskottavuuttaan.

Tilanne ei suinkaan ole muuttunut Venäjän eikä muiden tietoteknisesti kehittyneiden maiden tiedustelussa. Ammattimainen sähköinen tiedustelu ja harhautus ovat tulleet jäädäkseen. Ammattilaisten käsissä ne pystytään salaamaan tehokkaasti.

Meidän jokaisen on syytä muistaa, että saatamme olla kohteena tai välittäjänä syystä tai toisesta. Henkilöllisyys voidaan myös siepata väärän tiedon levittämiseen. Sosiaalisessa mediassa leviävät uutiset ja tiedot on punnittava entistä tarkemmin.

Kirjoittaja on lahtelainen.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut