Lukijalta: Monimuotoisuus häviää suurten hakkuiden alta

Jari Laine

Viime aikoina on keskustelu Suomen metsistä käynyt kiivaana. On pelätty, että EU rajoittaa liiaksi metsänomistajien oikeuksia metsiinsä. Mutta ei hätää. Metsänomistajat voivat edelleen nukkua yönsä rauhassa ja kaataa tai myydä metsiään ilman rajoituksia.

Tässäkin lehdessä on kirjoitettu (ESS 14.7.), että Suomi on metsäasioissa EU:n mallioppilas. Haluaisin tuoda tähän keskusteluun toisen näkökulman.

Suomessa metsien monimuotoisuus häviää suurten hakkuiden alta. Pahimpia hakkuita harrastavat muun muassa UPM ja valtio.

Etelä-Suomessa metsät on hakattu niin tarkkaan, että luonnonvaraisia metsiä ei ole kuin alle kolme prosenttia metsistä. Hakkuiden lisääntyessä lähes 80 prosenttia metsätyypeistä on uhanalaisia kuten korvet, lehdot ja kangasmetsät.

Suomen metsissä elävistä lajeista yli 800 on uhanalaisia. Yli sata lajia on jo hävinnyt.

Varsinkin avohakkuut ovat metsälle myrkkyä. Myös metsiin oleellisesti kuuluvat suot on tuhottu metsäojituksilla niin, että soita on enää kolmannes jäljellä. Ilmastonmuutoksen taistelussa suot ovat tärkeitä, koska ne sitovat hyvin hiiltä ja metaania.

Jos Suomi on metsäasioissa EU:n mallioppilas, en uskalla edes tutkia, miten muut maat ovat metsiänsä hoitaneet.

Talousmetsät ovat lajiköyhiä puupeltoja, lähinnä mäntypeltoja, jotka on valjastettu metsäteollisuuden käyttöön. Luonnonmetsät ovat taas iki-aarniometsiä, jotka ovat säilyneet koskemattomina.

Haluammeko vaeltaa näissä iki-metsissä vai haluammeko katsella rumia lajiköyhiä talousmetsiä? Olemmeko irtautuneet niin paljon luonnosta, että emme välitä, mitä metsillemme tapahtuu?

Jos Suomi on metsäasioissa EU:n mallioppilas, en uskalla edes tutkia, miten muut maat ovat metsiänsä hoitaneet. Metsät ovat kuitenkin kansallisomaisuuttamme, joten älkää tuhotko niitä.

Kirjoittaja on lahtelainen.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut