Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Pääkirjoitus | Koronaväsymys on kovaa, mutta rajoituksista ei voi vielä luopua – tiedot nuortenkin pitkäkestoisesta koronasta ovat huolestuttavia

Eihän tässä näin pitänyt käydä. Tällainen tunnelma nousee nyt monen mieleen. Koronakurimuksesta on kärsitty yli vuoden ajan, paljon uhrauksia on tehty, rajoituksia noudatettu ja rokotuksia otettu – silti tautitapaukset ovat jälleen lähteneet nousuun.

Päijät-Hämeen koronatilanne on ollut synkentynyt usean viikon ajan. Tartuntoja on pahimmillaan useita kymmeniä päivittäin, keskiviikkona niitä varmistui 32, mikä on korkein päivälukema kahteen kuukauteen. Koronavirustartuntojen ilmaantuvuusluku on viime aikoina ollut usein maan korkein tai toiseksi korkein.

Päijät-Sote on lähes päivittäin kertonut joukkoaltistumisista, joita on tapahtunut usein yökerhoissa ja baareissa. Tartunnoista noin neljännes on peräisin ravintolailloista.

Valtioneuvosto päättää torstaina uusista kiihtymisvaiheen alueiden ravintolarajoituksista, jotka koskisivat myös Päijät-Hämettä. Rajoituksista kärsineille ravintoloille uudet rajoitukset olisivat tietysti karvasta nieltävää. Koronatapausten kiivas lisääntyminen vaatii nyt kuitenkin toimia. Ravintoloiden aukioloaikojen supistamisilla ei voida pysäyttää viruksen leviämistä, mutta rajoitukset antavat kuitenkin selvän viestin siitä, ettemme elä normaaliaikoja. Vielä on pakko jaksaa ja olla varovainen.

Varovaisuuteen kannustavat myös uudet tiedot pitkittyneestä koronataudista, long covidista. Tuoreen norjalaistutkimuksen mukaan yllättävän moni saa pitkittyneitä jälkioireita ja ne ovat hälyttävän yleisiä myös 16–30-vuotiailla, joista noin joka toisella oli edelleen oireita puolen vuoden kuluttua sairastumisesta.

Korona on uusi virus, jonka vaikutuksissa riittää vielä paljon selvitettävää. Olemme tulleet yllätetyksi jo monta kertaa – myös uusien virusmuunnosten takia.

Toivottavasti myös rokotukset etenevät ripeässä tahdissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen totesi maanantai-iltana A-studiossa, että pitkäkestoinen korona voi vaikuttaa Suomen avautumiseen eli käytännössä hidastaa sitä.

Toivottavasti myös koronarokotukset etenevät ripeässä tahdissa. Koronaviruksen leviäminen juuri nuorten keskuudessa muistuttaa siitä, että suuri osa nuorista ja nuorista aikuisista on saanut korkeintaan yhden rokoteannoksen. Toisen annoksen jakelua olisi hyvä nopeuttaa, mikäli rokotteita vain on saatavilla. Nopeuttaminen olisi tärkeää myös siksi, että edessä voi olla vielä kolmas tehostekierros uusia virusmuunnoksia vastaan.

Rajoitustoimien laajamittaista purkamista voidaan harkita vasta sitten, kun keski-ikäiset on saatu rokotettua kahteen kertaan. Tähän päästään elokuun aikana.

Päijät-Sote: epidemia pysynyt kiihtymisvaiheessa, tartunnoista noin neljännes peräisin ravintoloista

Yle: Päijät-Hämeeseen tulossa ravintolarajoituksia torstaina

THL ja Hus: Suomessa eletään koronan neljättä aaltoa