Paskalaiksi ristityn jätevesiasetuksen vaikutuksista on vaikea saada selkoa. Tämä johtuu siitä, että kunnilla ei ole tarvittavaa henkilökuntaa tarkastamaan tehtyjä muutoksia. (ESS 18.7.) Periaatteessa jätevesiasiat olisi pitänyt saattaa kuntoon jo kaksi vuotta sitten. Kohderyhmä on kuitenkin niin valtava, ettei kunnilla ole likimainkaan riittäviä resursseja kohteiden valvomiseen.
Asetuksen mukaan pohjavesialueilla ja alle 100 metrin etäisyydellä vesistöistä sijaitsevien rakennusten tulee täyttää jäteveden käsittelylle asetetut vaatimukset. Käytännössä avokaivot ja ojat on pitänyt muuttaa imeytyskentiksi tai umpisäiliöiksi. Kyseessä ovat olleet tuhansien eurojen remontit.
Valvonnan puute ja ilmeinen remonteissa hidastelu kielivät siitä, että sen enempää viranhaltijoilla kuin kansalaisillakaan ei ole tulenpalavaa kiirettä asioiden saattamisessa asetuksen edellyttämälle tolalle. Kunnista myönnetään suoraan, että kesämökkien jätevesijärjestelmien syynäämisen edelle ajavat monet muut asiat.
Vaikka toimeenpanon aikatauluun olisi voinut hakea lykkäystä muun muassa sosiaalisin perustein tai asukkaan korkeaan ikään vedoten, niitä on tehty vähän. Syynä tuskin on se, etteikö potentiaalisia lykkäyksensaajia olisi, vaan se, että asia ei kiinnosta senkään vertaa, että viitsittäisiin käymään läpi hakemuksen vaatimaa ruljanssia. Vaikuttaakin siltä, että asetus toimii paperilla, mutta ei käytännössä. Motivaatio muutostöille on pieni, vaikka ympäristön kuormittaminen jätevesillä on vakava asia. Ehkäpä moni mökkiläinen kokee, että omat päästöt ovat niin pienet, että niiden vaikutus kokonaisuudessa on pieni. Tai sitten on osattu laskea sen varaan, että käy kuten kävi: tehtyjä toimenpiteitä ei valvo tai tarkasta kukaan.
Jätevesien asianmukainen käsittely on ympäristönsuojelua kuten eri energiamuotojen hyödyntäminenkin. Onkin mielenkiintoista, että toisaalla muutostöihin kannustetaan ja toisaalla ei. Henkilö, joka vaihtaa öljylämmityksen ympäristöä vähemmän kuormittaviin vaihtoehtoihin saa tuhansien eurojen tuen. Myös sähköautojen ostamiseen kannustetaan niin ikään yhteisistä varoista, ja vanhan auton hävittämiseen saa romutuspalkkion. Sen sijaan haja-asutusalueen jätevesiremonteissa "tuki" on ollut pitkä siirtymäaika sekä mahdollisuus hakea siihen vapautusta.
Rahallinen porkkana haja-asutusalueiden jätevesijärjestelmään on kallis eikä yhteiskunnalla välttämättä ole siihen varaa. Onkin viisautta hyväksyä se, että haja-asutusalueilla asiat ovat yleisesti ottaen varsin hyvällä tolalla ja asiat korjaantuvat ajan kanssa.