Pääkirjoitus: Esiopetuskokeilun laajentamisesta valtakunnalliseksi pitää vaatia selkeitä tuloksia

Varsinkin nuorimpien esiopetus tapahtuu pitkälti leikin keinoin. Katja Juurikko

Isossa osassa maamme päiväkoteja käynnistyy elokuussa kokeilu, jossa esikoulu aloitetaan vuotta normaalia aiemmin eli jo 5-vuotiaana. Kokeilu koskee vuonna 2016 ja 2017 syntyneitä lapsia ja kestää toukokuun 2024 loppuun. Pienimuotoisemmin esiopetusta on tarjottu 5-vuotiaille jo aiemmin, mutta nyt kokeilu laajenee valtakunnalliseksi. Lahdesta mukana on 11 päiväkotia eli noin kolmannes. Mahdollisuus kokeiluun tarjoutuu noin 300 lahtelaiselle viisivuotiaalle lapselle.

Esiopetuksen laajentamista on ajanut aktiivisesti muun muassa opettajien ammattijärjestö OAJ. Sen mukaan esiopetus tasoittaa lasten lähtötason eroja ennen koulun alkua. Matematiikan alkeiden ja lukemisen valmiuksien ohella se järjestön mielestä kehittää myös lasten sosiaalisia taitoja kuten toimimaan ryhmässä, vaalimaan ympäristöä ja suhtautumaan tasavertaisesti muihin ihmisiin.

Kokeilussa ei ole kyse 5-vuotiaiden oppivelvollisuudesta. Se sisältää kuitenkin velvoitteita eli tiettyyn opetussuunnitelmaan sitoutumisen. OAJ:n näkemyksen mukaan maksuttomaan esiopetukseen voisi osallistua myös kotona, kunhan vanhemmat huolehtivat opetussuunnitelmassa pysymisestä. Selvää on, että 5-vuotiaiden kohdalla ohjelma ei voi olla kovin tiukka. Päiväkodeissakin esiopetusta tarjottaisiin leikin keinoin.

Varhaiskasvatuksen maksut ovat suuremmat ylemmissä tuloluokissa. Näin ollen myös maksuton kokeilu hyödyttää enemmän korkea- kuin matalapalkkaisia. On tärkeää seurata, että tämä lähtötilanne ei ohjaa kokeiluun vain hyvätuloisten perheiden lapsia.

Esiopetuksen aikaistamisesta on oltava todistetusti hyötyä.

Vain riittävän laaja ja kattava joukko antaa uskottavan vastauksen kysymykseen, onko esiopetuksen pidentämisestä hyötyä muun muassa oppimenestykseen ja sosiaalisten taitojen karttumiseen. Luonnollisesti tarvitaan vertailutietoa siitä ryhmästä, joka kokeiluun ei osallistu vaan aloittaa esiopetuksen vasta 6-vuotiaana. Aineisto on kerättävä samalla kaavalla läpi valtakunnan.

Tulosten tulkinnassa on kyse rahasta. Maksuton esiopetus 5-vuotiaille tarkoittaa maksulappua kaikille veronmaksajille. Pelkästään kokeilu maksaa opetusministeriön mukaan 30 miljoonaa euroa. On tärkeää todistaa, että esiopetuksen laajentamisen kustannukset hyödyttävät yhteiskuntaa.

Sinänsä 5-vuotiaiden velvoittaminen opetukseen ei ole kansainvälisesti poikkeuksellista. Hyvin monessa maassa oppivelvollisuus koskee kaikkia 5-vuotiaita. Siinä mielessä Suomi pikemminkin kuroo eroa kiinni kuin toimii uranuurtajana.

Pidennetyssä esikoulussa lapsi saa oppia rauhassa – Lahti on mukana valtakunnallisessa varhaiskasvatuksen kokeilussa: "Nyt käytössä on kaksinkertaisesti aikaa. Se on aika iso etu."

Lahden kaksivuotinen esiopetuskokeilu alkaa, nämä päiväkodit valittiin mukaan

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu asettaa perheet eri asemaan – osa saa hoitopäivän jopa puolet halvemmalla

Osa Lahden seudun viisivuotiaista pääsee ilmaiseen esiopetukseen

Viisivuotiaille esiopetusta jo tänä vuonna – Lahti, Heinola ja Orimattila valittiin mukaan kuntakokeiluun

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut