Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua tällä viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa.

Lukijalta | Tapa ihminen autolla, ei rangaistusta!

Monet oikeusoppineetkin ovat kiinnittäneet huomionsa siihen, miten helpolla selviää ihmisen hengen viemisestä, kun ajaa holtittomasti tai tukevassa humalatilassa autolla.

On monta esimerkkiä siitä, että otetaan kavereita kyytiin ja kaahataan niin, että auto suistuu tieltä ja joku tai jotkut autossa kuolevat (ei tietenkään käytetä turvavöitä!). Kuljettaja, mikäli selviää hengissä, saa pienen sakon tai ehdollista, joka käytännössä vapauttaa hänet vastuusta.

Tämäkö on lainlaatijan tarkoitus? Tällaisesta käytöksestä, joka voidaan rinnastaa tappoon, voi saada lain mukaan yhdeksän vuotta vankeutta, mutta miksi oikeusistuimet korkeampia oikeusasteita lukien ei tuomitse henkilöä lain mukaan?

Joissain tapauksissa juopumustila on katsottu lieventäväksi asianhaaraksi, mitä se ei missään tapauksessa ole, vaan jokainen, joka lähtee rattiin juopuneena, on tietoinen niistä vaaroista, jotka siitä aiheutuvat.

Suomen rikoslakia on tässä suhteessa muutettava radikaalisti. Ensinnäkin rattijuopon auto pitäisi aina tuomita valtiolle, ainakin määräajaksi (vuosi?). Lisäksi aina, kun juopuneena aiheuttaa vakavan vamman tai kuoleman, on tuomittava ehdottomaan vankeuteen.

Ihmishenki ei siis ole minkään arvoinen, kun rattijuoppo tai kaahailija aiheuttaa kuoleman. Tämä on karu totuus tämän päivän Suomessa.

Kirjoittaja on kärköläläinen.