Ida Paasosen Esalainen: Kehorauha kuuluu myös hoikalle ihmiselle

Ida Paasonen

Näillä helteillä saamme nähdä ympärillämme erilaisten kehojen rikkauden. Kenenkään ei tarvitse peittää itseään tukalien vaatekerrosten alle.

Jo hetken aikaa sosiaalisessa mediassa ja myös mallimaailmassa on nostettu esille kehopositiivisuutta. Sitä, kuinka jokainen vartalo on hyvä, eikä sitä tulisi arvostella. Syömishäiriöliitto kertoo kehopositiivisuuden olevan tasa-arvo ja ihmisoikeuskysymys. Se tarkoittaa siis jokaisen kehon hyväksymistä riippumatta sen koosta, ulkoisesta olemuksesta, etnisestä taustasta tai fyysisestä toimintakyvystä.

Vaikka olen ruumiinrakenteeltani hoikka, myös minulla on mielestäni lupa nostaa tämä aihe esille. Myös hennolle keholle kuuluu rauha.

Hetki sitten urheilutilanteessa sain vanhemmalta henkilöltä hämmentävän kommentin: Jaksatko sinä noilla langoilla? Tähän perään hän päivitteli huvittuneena, miten näytän Auschwitzista tulleelta. Kuittasin tämänkin keskustelunavauksen vaivautuneella hymyllä, hyvä vitsi. Mielestäni on kuitenkin epäreilua, että hoikan ruumiinrakenteen omaava ihminen joutuu sulattamaan ikäviäkin kommentteja. Pienuudella kommentointia ei nähdä haukkumisena.

Ymmärrän, ettei kommenttien asiattomuutta aina tiedosta. Vaikkakin tuntuu erikoiselta, että vertaamalla kärsivään keskitysleiriläiseen, sanoja haluaisi tuottaa hyvää mieltä. Ei isompikokoiselle itsensä kanssa sinut olevalle ole oikein kommentoida hänen ruumiinrakennettaan vastaavassa tilanteessa. Tai jos joku niin tekee, tiedämme sen olevan väärin. Laihuutta kuitenkin saa päivitellä, koska osa näkee sen ”tavoiteltavana olotilana”. Tällöin tähän liittyvä kommentointi tulee ottaa kehuna.

Ikävät kommentit luovat niin helposti tunteen, että on vääränlainen. Vaikka itselleen hyvin kelpaisi, yhtäkkiä tiedostaa selkeästi omat puutteensa.

Normaalipainoisena en itse herkästi sure kehooni liittyviä kommentteja, koska useimmiten ne ovat aitoja kehuja. Kukkakeppi on kasvanut. Olisi kuitenkin tärkeää muistaa, ettei tuntematon, niin kuin ei aina läheinenkään ihminen voi tietää, mitä kaikkea ulkonäön takana on. Myös laihuus voi johtua monesta eri asiasta. On ihmisiä, jotka ovat luonnostaan geenien ja aineenvaihdunnan myötä siroja. Tällöin saa rehkiä hikipäässä saamatta kuitenkaan selkeitä muutoksia massassaan. Taustalla voi olla myös syömishäiriö. Näissä molemmissa henkilön omat keinot vaikuttaa painoonsa ovatkin rajalliset.

Tärkeintähän on, että elämme kehossa, jossa voimme hyvin ja olemme onnellisia. Ei kaikki ole sitä mitä näet. Pienen käsivarren sisällä voi piillä paljon voimaa. Myös stereotyyppistä pitkänmatkan juoksijan kroppaa hienosti haastava ihminen voi yltää mahtaviin suorituksiin.

Tiedän itse jaksavani, koska tämä keho voi hyvin. Se jaksaa juosta puolimaratoneja ja nostaa rautaa. Toisaalta se myös nauttii ruuasta. Tämä pullahiiri herkuttelee ”syö lisää, sinulla on siihen varaa” kommentin saattelemana. Kun se ei muka missään näy.

Ihan näin meidän kesken, kyllä se näkyy minullakin, muttei kommentoida sitäkään.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut