Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Pääkirjoitus | Vauvabuumi kertoo luottamuksesta – korona-ajalla voi olla myönteisiäkin vaikutuksia

Päijät-Hämeeseen syntyy tänä vuonna lapsia enemmän kuin viime vuonna. Ennakkotietojen mukaan odotettavissa on lähes sata vauvaaenemmän kuin vuonna 2020. Kasvu ei vielä ole kovin suurta, mutta tärkeintä on suunnanmuutos. Pitkään jatkunut syntyvyyden romahdus on kääntynyt varovaiseen nousuun.

Koko maan luvut kertovat myös syntyvyyden noususta, joka on yllättänyt jopa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorin Mika Gisslerin. Hän totesi viime viikolla, että vauvabuumi Suomessa on voimissaan.

Monet puhuvat koronavauvoista, vaikka vasta myöhempi tutkimus voi kertoa tarkemmin, mitä kaikkea vauvabuumin taustalla on. Selvää on, että koronaviruksella on monia yhteiskunnallisia vaikutuksia.

Korona-aika on saanut ihmiset pohtimaan elämäntyyliään ja arvojaan. Kun matkustelu ja suurin osa harrastuksista on ollut tauolla, koti ja perhe ovat monilla nousseet uuteen arvoon. Tällaiseen elämäntyyliin sopivat myös uudet perheenjäsenet.

Monissa muissa maissa syntyvyys ei suinkaan ole noussut korona-aikana – esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Italiassa vauvakäyrät osoittavat alaspäin.

Suomi voikin olla ylpeä siitä, että kansalaiset luottavat valtion johtoon ja terveydenhuoltoon poikkeusoloissakin. Syntyvyyden nousu kertoo myös luottamuksesta tulevaisuuteen, ja siksi sillä on rohkaiseva ja laajalle heijastuva positiivinen vaikutus. Tämä on erityisen tärkeää nyt, kun korona-ajasta toipuminen alkaa.

Koti ja perhe ovat monilla nousseet uuteen arvoon.

Syntyvyyden nousu ei toivottavasti käänny laskuksi pandemian jälkeen.

Jos vauvabuumi hiipuu, voidaan olla tilanteessa, että on puututtava rankalla kädellä hyvinvointivaltion rakenteisiin.

Polttavin ongelma on eläkejärjestelmämme, joka perustuu siihen, että työssäkäyvät rahoittavat eläkkeellä olevien eläkkeet. Jos ikäluokat pienenevät rajusti, epäsuhta maksajien ja saajien välillä kasvaa kohtuuttomaksi. Onneksi ekonomistit ovat arvelleet, että syntyvyyden nousu 2020-luvulla voi vielä parantaa tilannetta ratkaisevasti.

Syntyvyyden noustessakaan ei saa unohtaa johdonmukaista lapsiperhepolitiikkaa. Lapsiperheet tarvitsevat tuet, joiden ei tarvitse pelätä muuttuvan nopeasti erilaisten säästötarpeiden mukaan.