Pääkirjoitus: Syksy punnitsee pääministeri Marinin suosion

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus saa syksyllä eteensä vaatimuksia taloutta ja työllisyyttä tukevista päätöksistä. Laura Kotila | valtioneuvoston kanslia

Hallituksen suosio on hieman heikentynyt, mutta pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus nauttii yhä vankkaa suosiota kansalaisten keskuudessa. Helsingin Sanomien tuoreen kyselyn mukaan 54 prosenttia arvioi, että hallitus on onnistunut työssään melko tai erittäin hyvin.

Hallituksen suosion huippu ajoittui viime kesään, jolloin koronaviruksen ensimmäinen aalto oli saatu taltutettua, ja politiikka oli jäänyt hetkeksi taustalle julkisessa keskustelussa. Kevään aikana politiikka on palannut politiikkaan. Oppositio on arvostellut voimakkaasti hallitusta ja myös hallituksen sisällä näkemyserot ovat nousseet esiin.

Myös pääministeri Marin on edelleen poikkeuksellisen suosittu. Yli 60 prosenttia kansalaisista arvioi Marinin onnistuneen työssään joko melko tai erittäin hyvin. Marinin vahva suosio perustuu pitkälti hänen sujuvaan esiintymiskykyynsä ja siihen, että hallitus on onnistunut koronatoimissaan hyvin.

Tästä eteenpäin pääministerin on keskityttävä aiempaa pontevammin hallituksen johtamiseen ja sen koossapitämiseen. Kevään kehysriihen yhteydessä koettu hallituskriisi ei tule jäämään hallituksen viimeiseksi suureksi tulipaloksi.

EU:n suuri ilmastopaketti ja siihen kuuluva metsästrategia nostivat esiin hallituksessa kytevät kriisipesäkkeet. Kuntavaalitappion kärsineet vihreät ovat päättäneet nostaa profiiliaan. Vihreistä on vaadittu, että vihreiden puheenjohtajan, sisäministeri Maria Ohisalon on jatkossa lyötävä enemmän nyrkkiä pöytään.

Vihreät ovat ottaneet mallia keskustasta.

Sen Ohisalo on jo tehnyt. Hän on hyökännyt poikkeuksellisen voimakkaasti hallituskumppaneitaan, SDP:tä ja keskustaa, vastaan. Ohisalo on syyttänyt hallituskumppaneita hallitusohjelman vastaisesta toiminnasta EU:n metsästrategian kohdalla. Hallituskumppanit ovat toki torjuneet Ohisalon väitteet, mutta Ohisalo on pystynyt väitteillään nostamaan puolueensa profiilia.

Vihreät ovat ottaneet mallia keskustasta. Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeriksi siirtynyt Annika Saarikko löi kehysriihessä keskustan nyrkin hallituksen pöytään. Keskusta ei saanut läheskään kaikkia julki lausuttuja tavoitteitaan läpi, mutta ärhentely toi tulosta. Keskusta oli hetken kuskin paikalla julkisessa keskustelussa ja nousi kuntavaaleissa kanveesista.

Politiikan syksyä tulevat hallitsemaan ilmasto- ja ympäristöasioiden ohella hallituksen talous- ja työllisyystoimet. Suuret linjat on sovittu hallitusohjelmassa ja kehysriihessä, mutta piru asuu yksityiskohdissa. Hallituksen ja pääministeri Marinin suosion kannalta ratkaisevaa on, miten konkreettiset päätökset viedään maaliin, riidellen vai sovussa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut