Pääkirjoitus: Eläkkeille tarvitaan maksajia ulkomailta

Noin puolet suomalaisista eläkeläisistä saa alle 1 500 euron kuukausieläkettä.

Suomalaiset ymmärtävät varsin hyvin eläkejärjestelmään kohdistuvat rahoituspaineet samoin kuin sen, että omin voimin tulevista haasteista ei selvitä. Eläketurvakeskuksen tuoreen eläkebarometrin mukaan joka toinen suomalainen kannattaa työperäisen maahanmuuton lisäämistä, jos maamme eläkejärjestelmää pitäisi muuttaa rahoituksen takia. Työperäisen maahanmuuton lisääminen kuitenkin jakaa suomalaisia vahvasti, sillä sitä vastustaa 30 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Myös eläkkeiden leikkaaminen saa tylyn tuomion. Tämä on ymmärrettävää, sillä puolet eläkeläisistä saa alle 1 500 euron kuukausieläkettä.

Vuoden 2017 alussa voimaan astunut suuri eläkeuudistus on nostanut suomalaisten eläkkeellejäämisikää. Sama kehitys jatkuu, mutta ongelmana on alhainen syntyvyys, heikkenevä huoltosuhde ja työvoimapula.

Eläketurvakeskus on puhunut jo pitkään työperäisen maahanmuuton välttämättömyydestä. ETK:n laskelmien mukaan eläkejärjestelmämme kestävyys edellyttää maahanmuuton kaksinkertaistamista.

Joka vuosi tarvittaisiin jopa 30 000 uutta maahanmuuttajaa. Nykymalleissa nettomaahanmuuton oletetaan olevan noin 15 000 maahanmuuttajaa.

Myös Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen on esittänyt tänä vuonna useaan kertaan hätähuutonsa työvoimapulasta. Jos pahenevaan työvoimapulaan ei löydy ratkaisua, Suomen koko eläkejärjestelmä on vaarassa.

Tähän yhtälöön sopii huonosti puhe maahanmuuton rajoittamisesta.

Lähimmän kymmenen vuoden sisällä kunta-alalta ja valtion tehtävistä jää eläkkeelle yli 30 prosenttia nykyisestä henkilöstöstä. Samaan aikaan ikääntymisestä johtuva hoivan tarve kasvaa ja alalla kärsitään jo nyt työvoimapulasta.

Viime viikkojen uutiset kertovat, että yksityisellä puolella on pulaa korkeasti koulutetuista osaajista sekä ravintola-alan ja alkutuotannon työntekijöistä. Pääkaupunkiseudun joukkoliikenne ei pyörisi ilman muualta tulevaa työvoimaa.

Kietäväisen mukaan Suomi tarvitsee ehdottomasti nykyistä enemmän työperäistä maahanmuuttoa. Suomen työeläkejärjestelmä rakentuu jatkossakin sen varaan, että työssä olijat ja työantajat maksavat eläkkeellä olevien eläkkeet. Jos palkkasumma ei kasva, aiheuttaa se paineita eläkemaksun nostamiseen ja/tai eläke-etuuksien heikentämiseen.

Tähän yhtälöön sopii huonosti puhe maahanmuuton rajoittamisesta, jota perussuomalaiset vaativat. Osa maahanmuuttajista työllistyy heikosti, mutta työn perässä Suomeen muuttaneiden työllisyysaste on hyvä, ja juuri heitä Suomeen tarvitaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut