Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Lukijalta | Päivi Räsänen vastaa: Lapsia tulee suojella myös seksuaaliselta väkivallalta

Juhani Melasen (ESS 14.7.) kannattaisi lukea kirjoitukseni translakihankkeesta uudestaan ajatuksella ja huomata, että siinä ei käydä mitään ristiretkeä eikä puhuta Raamatusta.

Melanen ei perustele ilmeisen vastakkaista näkemystään millään argumentilla, vaan vaatii, että minun olisi tullut kirjoittaa toisesta aiheesta, lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Mielelläni sen teenkin, sillä olen useilla eduskunta-aloitteilla pyrkinyt ja myös onnistunut eräiltä osin edistämään lasten suojelua tältä julmuudelta.

Lapsiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta on yhtä tuomittavaa, tapahtuupa se missä tahansa yhteisöissä. Näiden rikosten selvittämistä edistäisi vanhenemisaikojen pidentäminen tai niistä kokonaan luopuminen.

Asianomistajan on usein vaikea ilmoittaa viranomaisille nykyisen vanhentumisajan kuluessa. Lapsi ei voi ymmärtää, mistä on kysymys.

Seksuaalinen hyväksikäyttö jättää uhrille kuitenkin pysyviä ja vaikeita traumoja. Tekijä on usein lapselle tuttu ja läheinen aikuinen, joka voi manipuloida uhrin vaikenemaan.

Translakihanke haastaa naisten oikeudet ja lasten kasvurauhan

Lapselle on luonnollista rikoksen poissulkeminen mielestä. Usein uhri tuntee häpeää ja syyllisyyttä tapahtuneesta, kun taas rikoksen tekijä saattaa selittää asiat itselleen suotuisasti. Tästä syystä rikokset saattavat nousta pintaan vasta uhrin myöhemmissä elämänvaiheissa, esimerkiksi oman vanhemmuuden kautta, jolloin herää voimakas tarve selvittää asia.

Sama rikollinen on voinut jatkaa toimintaansa vuosikymmeniä. Joissakin tapauksissa tekijä saattaa tunnustaa ja jopa itse toivoa asian rikoskäsittelyä, jotta omaakin elämää pitkään varjostaneet teot saadaan selvitettyä.

Lain ei pidä estää tätä. Siksi rikoslakia on syytä muuttaa. Tämä auttaisi rikosten selvittämistä myös Melasen mainitsemissa uskonnollisten yhteisöiden tapauksissa, vaikka ne ovatkin vain pieni osuus lapsiin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta.

Kirjoittaja on kansanedustaja (kd.) ja lääkäri.