Pääkirjoitus: Suomi on metsäasioissa EU:n mallioppilas, jonka metsävenettä on vastuutonta keikuttaa

Avohakkuut ovat yksi EU:n metsäpolitiikan kiistakysymys. Keskiviikkona esitellään EU:n niin sanottu Fit for 55 -ilmastopaketti. Timo Mustalampi

Euroopan unionin komissio julkaisee keskiviikkona mammuttimaisen ilmastopakettinsa, jonka avulla jäsenmaiden on tarkoitus painaa hiilidioksidipäästöt laskuun. Paketti sisältää useita poliittisesti vaikeita ehdotuksia, joista voi syttyä hankalia kiistoja.

Suomelle tärkeä kysymys on metsien kohtelu hiilidioksidipäästöjen ja hiilinielujen määrittelyssä ja laskennassa. Metsästrategiasta on kuitenkin kehkeytynyt suuri kiista sekä hallituspuolueiden että suomalaisten europarlamentaarikkojen välille. Yhdeksän europarlamentaarikkoa julkisti maanantaina avoimen kirjeen, jossa kannetaan huolta EU:n tulevista metsäpäätöksistä. Kirjeessä korostetaan, että Suomen hallituksella ja suomalaisilla tulisi olla yhtenäinen viesti, jotta edessä oleviin päätöksiin voidaan vaikuttaa. Valitettavasti näin ei ole, eikä yhtenäisyys onnistu parlamentaarikoiltakaan. Avoimen kirjeen allekirjoittajina ovat ainoastaan SDP:n, keskustan, perussuomalaisten ja RKP:n europarlamentaarikot sekä kokoomuslaiset lukuun ottamatta Sirpa Pietikäistä

Hallituspuolueista vihreät ovat kritisoineet Suomen metsälinjaa. Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo on syyttänyt SDP:tä ja keskustaa hallitusohjelman vastaisesta toiminnasta metsästrategian suhteen. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) puolestaan on syyttänyt vihreitä hallituksen sopimien linjausten vastaan toimimisesta.

Yhtenä perusongelmana metsiä koskevissa EU-tason päätöksissä on se, että metsätaloutta tunnetaan EU-komissiossa ja useissa jäsenmaissa huonosti. Metsävaltaiset maat, kuten Suomi ja Ruotsi, jäävät usein melko yksin, kun keskustellaan kestävän metsänhoidon, metsien monikäytön ja biotalouden tarjoamista mahdollisuuksista ilmasto- ja energiapolitiikassa.

Metsät ovat Suomelle tärkeä hiilinielujen lähde sekä talouden tukijalka. Nyt olisi äärimmäisen tärkeää, että Suomesta tuleva metsäviesti EU-pöytiin olisi yhtenäinen. Se helpottaisi kaikkien työtä kestävän metsätalouden puolesta.

Suomen linjaa arvostelevat unohtavat, että Suomi on niitä harvoja Euroopan maita, joka ei ole hävittänyt metsiään. Metsiä hoidetaan kestävällä tavalla ja puuta on metsissä enemmän kuin koskaan. Siksi ne sitovat hiilidioksidia.

Metsät tuovat ilmastohyötyjä myös toista kautta. Ne tarjoavat raaka-ainetta biopohjaisiin tuotteisiin, joilla korvataan fossiilisten raaka-aineiden käyttöä. Uusiutuvan energian osalta Suomi on metsiensä ansiosta EU-maiden kärkeä samoin kuin metsien suojelussa. Lisäksi erilaisia monimuotoisuutta parantavia ohjelmia on vireillä kymmenittäin. Metsäasioissa Suomi on EU:n mallioppilas. Siksi on vastuutonta keikuttaa mallioppilaan yhteistä metsävenettä.

On vastuutonta keikuttaa mallioppilaan yhteistä metsävenettä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut