Lukijalta: Sosiaalinen kuolema voi tulla ennen fyysistä

Teija Karstila

Totuus on, että aika moni ihminen kokee fyysisen kuoleman sijasta sosiaalisen kuoleman ennen kuin oikeasti lähtö maan päältä tulee. Tällöin ihminen liukuu sosiaalisen yhteisön ulkopuolelle, hänen vuorovaikutustaitonsa hiipuvat, eikä ihmisen suhde ympäristöön olekaan enää sama, kuin hetki sitten oli ollut.

Ystäväni mies sairastui neljä vuotta sitten 59-vuotiaana Alzheimerin tautiin, jäi työura ja elämänpiiri kaventui läheisimpiin. Jo muutaman vuoden jälkeen diagnoosin saamisesta toimintakyky heikkeni ja sen myötä avun tarve lisääntyi. Nyt puhutaan nuorena muistisairauteen sairastuneesta.

Puolison vastuu arjen askareista jää vain hänelle, ja silti hänen pitää jaksaa tehdä myös omaa palkkatyötä. Ei ole tämän perheen kohdalla yhteiskunnan apua tullut aikana taikka rahana.

Vaatii paljon järjestelytaitoja, kun tekee normaalityöaikaista kolmivuorotyötä ja samalla huolehtii toisesta aivan perushoidollisiin asioihin liittyen. Ystäväni on kyllä yrittänyt hakea ansaitsemaansa omaishoidontukea useamman kerran sitä koskaan saamatta.

Onhan erikoista, kun vammaishoidon asiantuntija tulee kotiin tekemään kartoitusta siellä siististi pukeutunut mies istuu, puhuu ja näyttää niin sanotusti normaalilta, niin kuin ulkoisesti onkin. Kukapa arvaisi, että muistipisteet on hyvin huonot ja hän on täysin toisen avun varassa.

Ystäväni ei enää tätä lakimuutosta tarvitse.

Tarve auttaa läheistä pitää ottaa todesta, eikä pikaisesti tehty kartoituskäynti kerro kaikkea. Tosin onhan omaishoitolakiin tulossa muutos, joka oikeuttaisi vuoden aikana viiden päivän palkattomaan vapaaseen; kriteerinä, että läheisen toimintakyky on huomattavasti alentunut vakavan sairauden vuoksi ja hän tarvitsee merkittävää avustamista ja tukea.

Ystäväni ei enää tätä lakimuutosta tarvitse, mies on saanut vakituisen paikan ympärivuorokautista hoivaa antavasta palvelutalosta. Miehellä on ympärillään turvalliset seinät, muttei elämää.

Kirjoittaja on sairaanhoitaja.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut