Pääkirjoitus: Mykkäseltä liian järeitä ehdotuksia

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen vaati muun muassa rahapeliautomaatteja pois kaupoista. Kimmo Seppälä

Suomessa on poikkeuksellisen uniikki järjestelmä rahapelaamisen ja järjestöjen tukemisen välillä. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen toivoo, että tämä Veikkauksen rahapelituottojen ja järjestöjen saamien avustusten yhteys katkaistaisiin välittömästi. Lisäksi rahapeliautomaatit pitäisi poistaa kaupoista, huoltoasemilta ja ravintoloista.

Mykkänen perusteli Helsingin Sanomien haastattelussa rajuja ehdotuksiaan pelaamisen haitoilla, ennen kaikkea peliriippuvuudella. Mykkäsen mukaan nyt olisi sopiva hetki katkaista yhteys, koska valtio joutuu joka tapauksessa paikkaamaan valtion budjetista järjestöjen rahoitusta sadoilla miljoonilla euroilla, kun Veikkauksen tuotot laskivat koronaepidemian aikana.

Mykkäsen huoli peliriippuvuudesta on aiheellinen, mutta hänen esittämänsä lääkkeet ovat liian kovia. Mykkänen unohtaa, että Veikkaus on jo vähentänyt 8 000 hajasijoitettua pelikonetta. Lisäksi kaikkiin Veikkauksen peleihin tulee raaputusarpoja lukuun ottamatta pakollinen tunnistautuminen. Se antaa mahdollisuuden ottaa käyttöön erilaisia pelaamisen rajoituksia.

Pelikoneiden vähentämisen ja pakollisen tunnistautumisen vaikutuksia tulisi seurata ennen uusia toimenpiteitä. Yhden automaatin palkkio on vuodessa keskimäärin noin 4 500 euroa. Osalle pieniä ruokakauppoja, kioskeja ja baareja tuo summa on tärkeä, samoin kuin pelikone niiden asiakkaille.

Veikkauksen tilanne on yhtä ristiriitainen kuin monopoliyhtiö Alkon. Omistaja haluaa tuottoja, mutta samaan aikaan haittoja pitäisi torjua.

Kysymys monopolistakin on kyseenalainen, koska netissä voi pelata muiden yhtiöiden pelejä. Jo nyt Suomesta valuu vuosittain ulkomaille satoja miljoonia euroja pelirahoja. Jos pelaamista Suomessa rajoitetaan liikaa, pelaaminen ulkomaille lisääntyy ja Veikkauksen tuotot vähenevät entisestään.

Jatkossa on keskusteltava myös Veikkauksen pelimonopolin purkamisesta .

Veikkaus on tulouttanut viime vuosina valtiolle noin miljardi euroa, joka on jaettu budjetin kautta kulttuurille, taiteelle, tieteelle, liikunnalle, nuorisotyöhön sekä sosiaalialan järjestöille. Miten pelaamisen rajoittamista vaativat tahot aikovat rahoittaa jatkossa järjestöjen avustukset? Valtio ei voi joka vuosi kompensoida budjettivaroista Veikkauksen pieneneviä tuottoja.

Veikkauksen tuloutuksen summat ovat kasvaneet voimakkaasti 2010-luvulla. Järjestöt joutuvat jatkossa tyytymään aiempaa pienempiin avustuksiin, joten niiden on pohdittava toimintansa sisältöä. Jatkossa on keskusteltava myös Veikkauksen pelimonopolin purkamisesta ja siirtymisestä vapaaseen lisenssijärjestelmään, sillä Veikkauksen monopoli vuotaa jo nyt. Valtio ei voi joka vuosi kompensoida Veikkauksen pieneneviä tuottoja.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut