Lukijalta: Lahden Liisu-raakileen tilalle uusi suunnitteluprosessi

Christian van Niftrik

Matti Eveltä oli tässä lehdessä Esalainen-kirjoitus (ESS 1.7.) Liisu-hankkeen kehittämisajatuksista. Kirjoituksessaan Eve paljastaa yksinkertaisen kauniin keksinnön Lahden kaupungin aivan ylimitoitetun sekavan Liisu-liikennesuunnitelman poistamiseksi päiväjärjestyksestä ilman, että kukaan menettää asian tiimoilta kasvojaan saati yöuntaan.

Käytännössä tämä Even ahaa-elämys noudattaa juurta jaksaen teollisuuden perinteisiä normaaleja tapoja suunnitella, kokeilla, modifioida esitys kokeiluissa saatujen kokemusten pohjalta uudelleen seuraaviin kokeisiin, testata, testata ja taas kerran testata muokattu suunnitelma, ja lopulta hyväksyä se toteutettavaksi investointeineen, käyttöönottosuunnitelmineen ja tarvittavine koulutussuunnitelmineen.

Liisun suunnittelu- ja esittelymateriaalista näkee, että hankkeen pääpaino on ollut pienen sisäpiirin tekemän päätöksen esitys piirtämällä kauniita ja sujuvia kuvia, joita on ollut mukavaa ja somaa esitellä seuraavien johtoportaiden ihailtaviksi.

Kun nämä sitten sinisilmäisyyttään hyväksyvät suunnitelmat paneutumatta perusteellisesti niiden todellisiin etuihin, haittoihin, uhkiin ja mahdollisuuksiin, on lopputulemana juuri nykyisen kaltainen fiasko ja täysi pannukakku.

Ei siis ihme, että lahtelaiset, kaupungin kaduilla eri välinein liikkuvat ihmiset, eivät ymmärrä hallinnon pilvissä liiteleviä hattaroita. Tämän saatoin itsekin todeta keskiviikon markkinapäivänä torilla, jossa kansalaisvaikuttaja Petri Alastalo kokosi allekirjoituksia kansalaisadressiin, tavoitteena kumota kaupungin typeräksi koettu Liisu-suunnitelma.

Käytännössä Even ahaa-elämys noudattaa juurta jaksaen teollisuuden perinteisiä tapoja suunnitella.

Nimiä kertyi helteisestä säästä huolimatta kiitettävästi, ja moni allekirjoittaja lausui kaupungin toiminnasta vähemmän mairittelevia näkemyksiä. Kaikilla näillä oli yhteinen nimittäjä: rahan turha haaskaus.

Jos kaupungin johto nyt olisi ajan tasalla, voisi se pelastaa, mitä pelastettavissa on, peruuttamalla koko nykyinen Liisu-suunnitelman raakileena ja käynnistämällä ammattimaisesti johdettua uutta suunnitteluprosessia.

Mutta, mutta, tämä taitaa olla liikaa vaadittu.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut