Lukijalta: Julkinen sektori ei selitä talouden ongelmia

Pertti Salminen

Porvarillinen edunvalvonta on ottanut kohteekseen julkisen sektorin, joka nähdään liian suureksi ja tehottomaksi menoautomaatiksi, joka vie resurssit yksityiseltä sektorilta ja aiheuttaa kestävyysvajeen ja velkaantumisongelman. Lääkkeeksi tarjotaan julkisten menojen leikkauksia, jotta hyvinvointivaltio voitaisiin säilyttää, vaikka ehdotettu lääke muistuttaa toimintaperiaatteeltaan lähinnä ikiliikkujaa.

Kuitenkin palvelutuotannon kasvu on oleellinen osa nykytaloutta. Yhä useampi organisaatio tarjoaa nimenomaan palveluita eikä julkinen sektori tee tästä poikkeusta.

Vain pieni osa taloutta toimii enää tavaratuotannossa, siis perinteisessä mielessä niin kutsuttujen tuotannollisten investointien parissa.

Koska tuotantorakenne on muuttunut, puhuminen tuotannollisista investoinneista menettää merkitystään mitä enemmän yhteiskunta palveluvaltaistuu. Siksi oikeampi nimitys nykyaikaisille investoinneille olisi pikemminkin syömävelka.

Näin siksi, että palveluyrityksissä suorittavaa työtä tekee yleensä ihminen. Tavaratuotanto sen sijaan sujuu yleensä koneellisesti.

Erityisesti nykyteknologian yritykset perustuvat kehitystoimintaan, joka aiheuttaa yleensä alkuvuosina pelkästään juoksevia menoja ilman suuria panostuksia laitehankintoihin.

Palvelutuotannon kasvu on oleellinen osa nykytaloutta.

Oleellista nykyaikaisessa taloudessa ovat työllisyys ja toimeentulo, ei niinkään se, työskennelläänkö julkisella vai yksityisellä sektorilla.

Julkisen sektorin velkaantumista selittää osaltaan työttömyys ja toiseksi ulkomaankaupan tasapaino. Jos valtakunta tuo enemmän kuin vie, tällä ei ole tekemistä sen kanssa, onko julkinen sektori suuri tai pieni.

Riippuvuus ulkomaankaupasta ja tämän kaupan rakenne selittänee enemmän talouden ongelmia kuin julkinen sektori.

Julkinen sektori palvelujen tarjoajana on nimenomaisesti rakennettu luomaan edellytykset yksityiselle taloudelliselle toiminnalle. Sen lisäksi julkinen sektori korjaa yksityisen sektorin aiheuttamat vauriot.

Tänä päivänä julkinen sektori turvaa jopa työvoiman uusintamisen, koska julkinen sektori on ottanut vastuulleen myös perinteiset perheen tehtävät.

Kirjoittaja on lahtelainen.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut