Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Sote-uudistus merkitsee lähidemokratian loppua – "Täältä olisi parempi kuolla pois ennen näiden toteutumista"

Kansanedustajat Mika Kari (sd.) sekä Hilkka Kemppi (kesk.) kirjoittivat (ESS 30.6.) tästä ikuisuusprojektista eli sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta sekä maakuntauudistuksesta. Siinä hehkutettiin taas niitä kuuluja leveitä harteita, jotka nämä järjettömät uudistukset muka takaisivat.

Nykyisen Päijät-Soten osaltahan ne ja niiden seuraamukset on nähty. Palvelut ovat toimineet ainoastaan itse palvelunsa järjestäneissä Heinolassa ja Sysmässä.

Aikoinaan olimme viisaita, kun emme hypänneet silloin perustetun Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kelkkaan ja halusimme itse päättää tärkeistä palveluistamme.

Kari ja Kemppi hehkuttavat kirjoituksessaan muun muassa näin: ”Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen myötä kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet paranevat. Sote-asioista päättämään ei valita jatkossa välillisesti puolueiden ja kuntien edustajia, vaan vaalien kautta valitut päättäjät. Jatkossa valta ja vastuu on äänestäjille nykyistä avoimempaa.”

No huh huh! Suomeksi tiivistettynä tämä tarkoittaa, että jatkossa maakuntien keskuskunnat päättävät kaikesta, sillä pienillä kunnilla ei ole mitään mahdollisuutta saada edustajia maakuntavaltuustoihin. Jos sinne säkällä yksi tai kaksi saataisiin, heillä ei ole mitään päätäntävaltaa asioista.

Kun tähän olisi edes laitettu se nykyinen äänileikkuri, se helpottaisi hieman demokra­tian toteutumista.

Lahti vie ja me vikistään. Kun tähän olisi nyt edes laitettu se nykyinen äänileikkuri, se helpottaisi hieman demokratian toteutumista.

Ei ihme, että Mika Kari on tästä haltioissaan. Hänhän vajaa kaksi vuotta sitten ehdotti, että olisi syytä perustaa koko maakunnan suuruinen kunta. Vastasin silloin hänelle (Itä-Häme 22.11.2019) lämminhenkisellä kirjoituksellani Rautaa rajalle ja palautin mieleen näitä realiteetteja.

Julkistalouden asiantuntija, professori Roope Uusitalo varoitteli (Jyty-lehti 25.3.2021), että maakuntahallinto on megaluokan kuntaliitos. Eli tulevaisuudessa voimme jättää hyvästit lähidemokratialle ja se tietää monen pienen kunnan loppua.

Aluevaalit ovat ovella – toivottavasti syksyllä kuullaan vilkasta sote-keskustelua

Ei uskoisi, että oikeusvaltiossa voisi näin käydä. Jälkikäteen, kun palvelut on ajettu alas, ei paljon lohduta, että mitäs minä sanoin ja varoitin.

Olen yli kymmenen vuotta varoitellut tämän hölmöilyn vaaroista, mutta varoitukseni ovat kaikuneet kuuroille korville. Minä omalta osaltani myönnän nyt tappioni ja lopetan ihmisille harjateräksestä vääntämisen.

Sosiaalidemokraatit ja keskusta saavat nyt kyseenalaisen kunnian maamme tuhoamisesta. Täältä olisi parempi kuolla pois ennen näiden toteutumista. Yksin en enää jaksa tapella tuulimyllyjä vastaan.

Kirjoittaja on heinolalainen.