Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Päivi Räsäsen Vierailija-kirjoitus | Translakihanke haastaa naisten oikeudet ja lasten kasvurauhan

Uusiseelantilainen Laurel Hubbard on ensimmäinen olympialaisissa kilpaileva transnainen. Kilpakumppanit ovat kuvailleet 35-vuotiaaksi saakka miehenä eläneen Hubbardin osallistumista naisten painonnostoon Tokion olympialaisissa epäreiluksi: ”Tilanne on kuin huono vitsi”. British Journal of Sports Medicin -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan transnaiset hyötyvät urheilussa biologisiin naisiin nähden.

Hallitus on joulukuussa tuomassa esityksen transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta, mikä perustuisi jatkossa itsemääräämisoikeuteen. Valmistelusta on syytä käydä avointa keskustelua.

Translain uudistamista on haluttu vauhdittaa myös kansalaisaloitteella. Siinä juridisen sukupuolensa voisi muuttaa omalla ilmoituksella, ilman tähän asti vaadittua lääketieteellistä selvitystä ja ilman lisääntymiskyvyttömyysvaatimusta. Myös lapsille on vaadittu oikeutta muuttaa sukupuolensa.

Tutkimusten mukaan murrosiän kokemukset sukupuoli-identiteetin epäselvyyksistä ovat valtaosin ohimeneviä. Nuorena aloitetut hormonihoidot, rintojen poisto ja sukuelinten leikkaukset aiheuttavat palautumattomia vaurioita, joita monet katuvat vuosien jälkeen.

Translain ulottaminen alaikäisiin on käytännössä johtanut vanhempien kasvatusvastuun kaventumiseen. Kanadassa isä on tuomittu ”perheväkivallasta” pelkästään sen vuoksi, että hän on puhutellut tytärtään syntymäsukupuolen mukaisesti. Translakeja edistävät tahot ovat myös aktiivisesti ajaneet rajoituksia sananvapauteen. Asiallinen keskustelu on saattanut johtaa vihapuhesyytöksiin ja vaientamistavoitteisiin.

Transpolitiikka kietoutuukin voimakkaasti cancel-kulttuuriin. Se tarkoittaa aktivismia, jonka tavoitteena on eristää ”vääriä” mielipiteitä esittävä sosiaalisesta piiristään, asettaa hänet boikottiin tai saada menettämään työpaikkansa.

Biologinen sukupuoli on muodostanut perustan tasa-arvolaille, jonka tarkoitus on edistää naisten asemaa.

Suomen lainsäädäntö ei tunne kolmatta sukupuolta, mikä on loogista, sillä biologisestikin sukupuolia on vain kaksi. Intersukupuolisuus on sukupuolen kehityshäiriö, joista kärsiviä syntyy vain muutamia vuosittain. Transnuoret sen sijaan ovat pääsääntöisesti syntyneet normaalisti tyttöinä ja poikina.

Keskustelussa on sekoitettu sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti. Ihmisen perustietona voidaan kysyä ikää, mutta ei sisäistä kokemusta iästä. Myytti ”väärään sukupuoleen syntymisestä” on vaurioittanut yhä useamman nuoren elämän pysyvästi.

Naista ei voi ”korjata” mieheksi tai päinvastoin leikkauksin ja hormonihoidoin. Geneettinen sukupuoli on kirjoitettu jokaiseen soluun, sen kromosomistoon, eikä sitä voi muuttaa.

Lakia uudistettaessa nousee esille erityisesti naisten ja tyttöjen turvallisuuden ja urheilumahdollisuuksien suojeleminen. Miten menetellään naisten ja miesten pukuhuoneiden ja saniteettitilojen urheilusarjojen, sukupuolikiintiöiden ja vankiloiden kanssa?

Britanniassa keskustelua on herättänyt tapaus, jossa naisvangit joutuivat seksuaalisesti ahdistelluksi miehenä väkivaltarikoksista tuomitun transnaisen toimesta.

Biologinen sukupuoli on muodostanut perustan tasa-arvolaille, jonka tarkoitus on edistää naisten asemaa. Jos sukupuoli merkitsee käsitteenä väestöryhmän sijasta identiteettiä, miten väestöryhmään kuuluvien ihmisten oikeuksia voidaan edistää?

Sukupuoliristiriitaa kokevat ihmiset tarvitsevat tukea ja apua, mutta se ei saa tapahtua lasten kasvurauhan ja naisten oikeuksien kustannuksella.

Kirjoittaja on kansanedustaja (kd.) ja lääkäri Hämeestä.