Lukijalta: Metsäpolitiikassa katse pohjoisesta lounaaseen

Antti Sillanpää

Kannatin aikoinaan EU:n jäsenyyttä suurimmaksi osaksi turvallisuussyistä kuten uskoakseni moni muukin. Itä-Euroopan maille, etenkin balteille, jäsenyys on hyvinkin tärkeä.

Baltian maat ovat osoittautuneet sääntöjä ja EU:n periaatteita kunnioittaviksi. Samaa ei voi sanoa esimerkiksi Puolasta ja Unkarista.

Uskoani EU:n hyödyllisyyttä koettelee, kun suomalaistenkin rahoilla tuetaan hallintoja, jotka rajoittavat kansalaistensa elämää monin tavoin, keskittävät valtaa itselleen ja rapauttavat demokratiaa muun muassa tiedotusvälineitä kurittamalla.

Ok, kansa on johtajansa valinnut ja tuntuu unohtaneen Neuvostoliiton alaisuudessa vietetyt vuodet ja olot silloin.

Sitten ovat tietenkin eteläiset maat kuten Kreikka ja Italia. Pakolaistilanteen ymmärrän ja vastuunjakamisen siinä asiassa. Yli varojen eläminen ei kuulu suomalaisten maksettavaksi.

EU:n rahoilla pelastettiin kai lähinnä ranskalaisia ja saksalaisia pankkeja; kovalla korolla vipanneet ja oikeassa olivat, EU maksoi.

Mielenkiintoista nähdä, pystyvätkö ministeri Jari Leppä (kesk.) ja kumppanit pitämään metsien käytön sääntelyn suomalaisten omissa käsissä.

Metsien käytön säätely on esillä. Suomen metsäpolitiikka, samoin Ruotsin, on hoidettu erinomaisesti. En oikein usko asiantuntemusta etelämpää löytyvän. En kyllä usko suomalaisten vihertävienkään asiantuntemukseen, aate ja kiihkeys ovat kyllä hyvin esillä.

Vihreitten opeilla terästäkin tuotettaisiin muualla kuin Suomessa, samoin sähköä, päästöistä ei väliä. Ville Niinistön (vihr.) hiljaiselo taitaa päättyä. Räväkämpänä, mutta setänsä poliittiset kyvyt omaavana hänen ajattelunsa on valtiontalouden kannalta arveluttava.

Voi hyvinkin olla, että hän tähtää seuraavaksi presidentiksi ja lieventää jossakin vaiheessa huomattavasti kantojaan. Mielenkiintoista nähdä, pystyvätkö ministeri Jari Leppä (kesk.) ja kumppanit pitämään metsien käytön sääntelyn suomalaisten omissa käsissä.

Ellei, kalliiksi tulee, eikä ilmasto kiitä. Aukkoja hakataan muualle, missä ei uudistamisesta välitetä. Pohjoisen sijaan voisi katseet kääntää lounaaseen. Kun edes Brasilian presidentti Jair Bolsonaron metsäpolitiikan muutos toteutuisi, olisi vaikutus varmasti mittavampi kuin pohjoisten metsien käytön vaikeuttaminen.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut