Lukijalta: Olisiko aika miettiä isoa kuvaakin? Nyt Lahdessa käytävä taistelu vähenevästä päätösvallasta johtaa vain tulehtuviin haavoihin

Esko Passila

Ne, jotka jättivät äänioikeutensa käyttämättä, olivat ilmeisesti oikeassa todetessaan, että äänestämisestä ei ole mitään hyötyä. Tästä on Lahdessa nyt meneillään oleva verinen valtataistelu oiva esimerkki.

Lahdessa käytävä äänestäjien tahdon vastainen vääntö on todellinen irvikuva oikeasta demokratiasta. Hyvin usein näissä taisteluissa takerrutaan kuitenkin hetkeen, eikä nähdä sitä kuuluisaa isoa kuvaa.

Päätös sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta on tehty. Ensinnäkin jo se leikkaa Lahdenkin verotuloja ja siirtää päätösvaltaa tuleville maakuntien hallituksille.

Lahti on avainasemassa Päijät-Hämeessä, ja täällä käytävä valtataistelu kunnallisvaalien tuloksen mitätöimiseksi heijastuu varmasti tuleviin maakuntavaaleihin. Siirtyvätkö lahtelaiset äänestämään alueen muita ehdokkaita, kun omat pettivät? Olisiko taistelun tuoksinassa syytä miettiä sitäkin, että taistelun voi voittaa, mutta sodan hävitä?

Kun kouluja suljetaan, koulutukseen etsitään säästöjä ja ainoastaan hallintohimmelit halutaan säilyttää, mihin tämä vahvistuva trendi johtaa? Se johtaa siihen, että jo tämän valtuustokauden loppupuolella myös koulutus erotetaan kaupungin palveluista ja siirretään maakuntien hallinnon alaisuuteen kuten sote. Muuhun eivät rahat riitä.

Maakuntahallinnon alaisuudessa kuntien rajat häviävät ja lapset löytävät lähimmän koulun, olipa se millä puolella kunnan rajaa tahansa. Vain näin voidaan turvata tasapuolinen peruskoulutus kaikille.

Poliittiset pelurit eivät näe siis nenäänsä pitemmälle. Lautakuntapaikkoja aiotaan lisätä ja saada enemmän porukkaa päättämään yhä vähemmästä ja vähemmästä? Tärkeimmiksi tehtäviksi poliittisille ompeluseuroille jääkin taivastella, kuinka vähenevillä verotuloilla ja kasvavilla luottamushenkilöiden kuluilla pystytään maksamaan kaupungin velat.

Täällä käytävä valtataistelu kunnallisvaalien tuloksen mitätöimiseksi heijastuu varmasti tuleviin maakuntavaaleihin.

Kun tähän vielä lisätään parissa konserniyhtiössä muhivat mahdolliset isot tappiot, on siinä päättäjillä hikinen urakka. No nimiä vaan kaupungin vekseleihin! Iskeekö jo pakokauhu?

Kun verotulot pienenevät. eivätkä kulut näytä laskevan, mistä etsitään tuloja? Onko vaara, että vesimaksut, sähkön siirtohinnat ja kiinteistöverot nostetaan tappiin, jotta kaupungin hallintohimmelit voidaan pitää nykyisellään ja velkojen maksuunkin jää rahaa.

Tämä olisikin mahtava vetovoimatekijä saada kaupunkiin lisää yrityksiä ja veronmaksajia. Onko kuntalaisten taskut käännettävä nurin ja vietävä tuhkatkin pesästä?

Kaupungin koko finanssistrategia on mietittävä uusiksi. Siinähän toki tarvitaankin jo konsulttien apua?

Valta on valitettavasti huume, jonka käytöstä vaaleilla valitut joutuvat vastaamaan vain valitsijoilleen. Rikosoikeudellinen vastuu on olematon – jopa konserniyhtiöiden hallituksissa.

Nyt Lahdessa vallasta taistelevat eivät ole huomanneet, että ilmassa puhaltavat nyt suurten muutosten syklonit. Se merkitsee jo tällä valtuustokaudella mittavaa vallan vaihdosta, jossa kuntien hallituksille ja valtuustoille jää vain vilttiketjun päätösvalta – jos sitäkään.

Nyt käytävä taistelu vähenevästä päätösvallasta johtaa vain tulehtuviin haavoihin. Onko taistelu vallasta kaiken tämän arvoinen?

Kirjoittaja on lahtelainen tekniikan tohtori ja Doctor of Philosophy.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut