Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Purra ilmoittautui ennakkosuosikiksi perussuomalaisten orastavaan puheenjohtajakisaan

Perussuomalaisten vasta orastavassa puheenjohtajakisassa nähtiin odotettu käänne torstaina, kun puolueen nykyinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra ilmoitti lähtevänsä tavoittelemaan Jussi Halla-aholta elokuun puoluekokouksessa vapautuvaa tehtävää.

Käänne saattoi olla myös ratkaiseva, sillä Purraa voi pitää vahvimpana ennakkosuosikkina, vaikka hänen tiedossa olevista kilpailijoistaan kansanedustaja Sakari Puisto lukeutuu hänkin perussuomalaisten varapuheenjohtajistoon. Purran eduksi voidaan silti lukea tämän tunnetusti tiivis yhteistyösuhde Halla-ahoon, joka puolueväen keskuudessa nauttii edelleen käytännössä varauksetonta suosiota.

Halla-aho ei tosin kuulunut niihin lukuisiin perussuomalaisiin, jotka vetosivat viime viikkoina Purraan saaden tämän lopulta asettumaan ehdolle "mestarin" seuraajaksi.

Tiedotustilaisuudessaan Purra teki parhaansa antaakseen käsityksen, ettei ole tyrkyttäytymässä puheenjohtajaksi, koska Halla-ahoa läheltä seuranneena hänellä ei ole harhakuvia tehtävän vaativasta luonteesta. Vallanhalukaan ei häntä kuulemma kannusta vaan pikemminkin velvollisuudentunto.

Ei Purra silti pystynyt peittämään ilmiselvää kiinnostustaan uutta haastettaan kohtaan. Hän antoi ymmärtää, että puolueen puheenjohtajuus olisi johdonmukainen jatko hänen toiminnalleen politiikassa, johon hän lähti vuosien harkinnan jälkeen vasta nelikymppisenä edeten sen jälkeen uudella urallaan suorastaan hengästyttävän nopeasti.

Purra ei kursaillut paaluttaessaan tavoitteensa.

Halla-ahon luopumista yhä pahoitteleva Purra ei aio olla uusi Halla-aho, mikä on helpotus perussuomalaisten poliittisille vastustajille. Samalla linjalla, jota hän on itsekin ollut muotoilemassa, hän lupaa silti jatkaa, talouden merkitystä kenties enemmän korostaen.

Purra tuntee tarvetta myös perustella selkeämmin, miksi perussuomalaiset ovat niin maahanmuuttokriittisiä, monien mielestä jopa -vastaisia. Kyse ei ole ihmisvihasta vaan maahanmuuton haittavaikutuksista, joiden kitkemisen hän asettaa ehdoksi puolueensa hallitukseen menolle. Nähtäväksi jää, kuinka kova pala se olisi mahdollisille hallituskumppaneille.

Purra ei kursaillut paaluttaessaan perussuomalaisten tavoitteeksi pääministeripuolueen aseman. Tavoitteen täyttämiseksi Purran tulisi puheenjohtajaksi päästyään ensi töikseen kääntää puolueensa kannatus takaisin nousuun tuoreimpien gallupeiden osoittamasta selvästä laskusuunnasta. Se on yksi monista haasteista, jotka Halla-ahon seuraajaa odottavat. Helpotusta toki tuo, että perussuomalaisten kenttä on nyt yhtenäisempi kuin neljä vuotta sitten Halla-ahon tullessa valituksi.

Johtajan vaihdos on aina riski, odottaako perussuomalaisia vihreiden kohtalo?

Jussi Halla-aho laukaisi juhannuspommin, jota vain harvat ja valikoidut osasivat odottaa