Lukijalta: Viis ilmastosta, kunhan autot kulkevat

Jari Laine

Nyt eletään taas sitä aikaa, kun lämpömittari kohoaa täällä Lahdessakin yli 30 celsius-asteeseen. Osassa Etelä-Eurooppaa lämpötila on noussut jo +40 asteeseen. Kaiken huippuna Kanadassa hikoillaan jopa +50 asteessa. Voiko tällaisessa lämpötilassa enää elää?

Miten tähän on tultu? Ainoa seikka, joka tämän selittää, on ilmastonmuutos. Kaikkialla maailmassa rikotaan lämpöennätyksiä. Suomessakin voidaan lähitulevaisuudessa mitata +40 asteen lukemia.

Suurin syy ilmaston lämpenemiseen on fossiilisten polttoaineiden kuten öljyn, kivihiilen ja maakaasun käyttö. Ilmastonmuutos aiheuttaa muun muassa kuivuutta ja vedenpuutetta, mikä taas aiheuttaa metsäpaloja.

Nyt esimerkiksi Kanadassa roihuaa yli sata paikallista metsäpaloa. Myös Kyproksella on valtavat metsäpalot. Jotkin eläimet ja kasvit kuolevat tässä helteessä, kun taas toiset leviävät entistä laajemmalle. Esimerkiksi trooppiset taudit leviävät. Kanadassa on kuollut jo satoja ihmisiä kuumuuteen.

Tästä huolimatta me täällä Lahdessa nukumme ruususen unta ja vouhotamme vain jostain liikennejärjestelyistä kuten esimerkiksi Liisusta tai tai Vesijärvenkadun mahdollisesta kavennuksesta. Näistä me vain puhumme ja kirjoitamme.

Jotkin tahot pitävät ilmastoasioista puhumista vouhotuksena. Näin se on, kun ei oteta asioista selvää. Lahti on valitettavasti tällainen peräkylä, jossa tuijotetaan vain omaan napaan. Viis mistään ilmastosta, kunhan autoilijoiden etuja ei rajoiteta.

Lahti on valitettavasti tällainen peräkylä, jossa tuijotetaan vain omaan napaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut