Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Lahden uimahallien porrastetun huollon sietämätön vaikeus – kehotin ottamaan haasteen vastaan

Olen kirjoittanut kaksi kertaa tälle palstalle Lahden uimahallien aukiolosta ja etenkin huoltotauosta, jonka aikana kaikki uimahallit ovat suljettuna samanaikaisesti useita viikkoja. Kukaan asiasta päättävä tai sitä hoitava henkilö ei vastannut kysymykseen, joten soitin kaupungin liikuntatoimenjohtaja Markku Ahokkaalle.

Pitkän puhelun aikana selvisi, miksi kukaan ei ole julkisesti vastannut kysymykseeni, ”miksi kaikki hallit täytyy huoltaa samaan aikaan, jolloin liikuntarajoitteisilta viedään heidän liikuntamahdollisuutensa".

Ahokas esitti keskustelussamme kolme asiaa, joiden vuoksi hallien huoltaminen niin, että ainakin joku olisi ympärivuotisesti käytössä, on kovin haasteellista:

Hallien huolto kestää viisi viikkoa, joten urakoitsijat on varattava ajoissa, että työt saadaan tehtyä. Kaupungin tilakeskus hoitaa varaukset liikuntatoimen ilmoittamille ajanjaksoille.

Kysyin, mikä estää porrastamasta huoltotöitä niin, että edes yhden hallin käyttö olisi mahdollista ympäri vuoden? Vastaus oli hallien henkilökunnan vuosilomien järjestäminen, joka on haasteellista, mikäli huoltoja porrastetaan.

Kysyin, millainen ongelma tässä on, kun lomakausi on huomattavasti pidempi kuin ajanjakso, jolloin hallit ovat suljettuna? En saanut vastausta.

Kolmas vaikea asia on hallien varattujen liikuntavuorojen toteuttaminen, mikäli hallit huolletaan porrastetusti. Huoltoihin kuluu tällöin kymmenen viikkoa, eli kolme hallia viisi viikkoa ja lisäksi yksi halli viisi viikkoa. Tällöin ryhmäliikunnan toteuttaminen käy siinä yhdessä hallissa vaikeaksi.

Näinköhän? Allakan mukaan tänä vuonna on kesä- ja heinäkuussa yhdeksän kokonaista viikkoa ja elokuussa vielä neljä lisää.

Kysyin, mikä estää porrastamasta huoltotöitä niin, että edes yhden hallin käyttö olisi mahdollista ympäri vuoden?

Ahokkaan kunniaksi on sanottava, että hän oli valmis ja halukas keskustelemaan asiasta. Valitettavasti taustalla kuului lääkäri Sinuhen ajatus: ”Näin on aina ollut ja näin on aina oleva” häiritsevän voimakkaana.

Maauimalan käytöstä liikuntarajoitteisille Ahokas totesi, että liikuntarajoitteisilla on henkilökohtaiset avustajat, jotka auttavat heidät altaalle! Ehkä tämä on sitten tyypillistä huippu-urheilukaupungille. Noloa se ainakin on.

Keskustelumme aikana Ahokas totesi monesti ja tarmokkaasti, ettei asian järjestäminen tavalla, jolla uimahallin käyttö on mahdollista ympäri vuoden, ole mahdotonta, mutta haasteellista se on.

Kehotin ottamaan haasteen rohkeasti vastaan, koska kyseessä on ihan tavallinen suunnittelu- ja aikataulutusasia, joka ratkeaa helposti, jos vain tahtoa löytyy. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan liikuntatoimen ensi kesän huoltoratkaisuja.