Pääkirjoitus: Hallitus yllätti eduskunnan kiristäessään linjausta matalan tautiriskin maista

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Markus Lohen (kesk.) mielestä hallitus kiristi linjausta matalan tautiriskin maista vastoin eduskunnan tahtoa. Seppo Samuli / Lehtikuva

Yhteisen sävelen löytäminen tuotti hallitukselle vaikeuksia, kun se käsitteli tiistaina ylimääräisessä istunnossaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) esitystä uunituoreeseen tartuntatautilakiin liitettävästä asetuksesta.

Eduskunnan viime viikolla hyväksymä lainmuutos sisältää koronaviruksen varalta luodun uuden maahantulomallin. Asetuksellaan hallitus täsmensi linjausta matalan riskin maista,joista pääsee Suomeen ilman rokotuksia ja testejä.

Normaalisti asetuksista päättäminen on hallitukselle silkkaa rutiinia. Nyt ei ollut, sillä hallituspuolueet eivät vastoin tapojaan olleet päässeet asiasta yhteisymmärrykseen ennen istuntoa.

Ministeriön esitystä puitiin istunnossa juurta jaksain. Muodollisesti päätös syntyi yksimielisesti, mutta keskusta ja RKP tunnustivat yhtyneensä kuoroon pitkin hampain. Niille oli karvas pala, että hallitus päätyikin kiristämään eikä helpottamaan määritelmää matalan tautiriskin maista laskiessaan ilmaantuvuusluvun raja-arvon 25:stä kymmeneen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoi suoraan hallituksen kävelleen eduskunnan tahdon ylitse. Hänen mukaansa eduskunta jätti tarkan ilmaantuvuusluvun päättämättä antaakseen hallitukselle pelivaraa luvun nostamiseksi myöhemmin kohti EU-komission suosittelemaa tasoa. Se on nyt 50. Sosiaali- ja terveysvaliokunnassakaan ei tultu edes ajatelleeksi, että hallitus hyödyntäisi tilaisuuden päinvastaisella liikkeellä.

Hallituksen linjaama matalan tautiriskin taso on erittäin tiukka, sillä sen alittaa vain kourallinen valtioita. Muiden muassa Finnairin, varustamoiden ja koko muunkin matkailualan suureksi pettymykseksi joukosta puuttuvat käytännössä kaikki ne maat, joista Suomeen on odotettu suurimpia matkustajavirtoja kesän edetessä.

Laskun joutuu taas maksamaan kovia kokenut matkailuala.

Linjauksen kiristämisestä varoittelivat jo etukäteen myös valvontaresurssiensa riittävyyttä ilmeisen aiheellisesti epäilevät raja- ja satamakaupungit. Protesteista huolimatta hallitus taipui STM:n tahtoon, jonka taustalla kaikui voimakkaana perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) ääni.

Tiukkaa linjaa tässäkin kohtaa ajaneen Kiurun arveltiin ottaneen revanssin eduskunnalta, joka ei kaikilta osin taipunut ministerin tahtoon. Toki STM:n oli helppo perustella esitystään huolestuttavaksi jälleen muuttuneella koronatilanteella. Nopeasti leviävä deltamuunnos on kääntänyt tartunnat uuteen kasvuun, mikä edellyttää valppautta myös meillä. Laskun siitä joutuu valitettavasti taas kerran maksamaan kovia kokenut matkailuala.

Pietarin koronalingon ei olisi pitänyt antaa yllättää suomalaisia

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut