Pääkirjoitus: Maakuntaveron matkassa on vielä monta mutkaa

Ylijohtaja Terhi Järvikare valtiovarainministeriöstä muistuttaa urakan vaikeudesta maakuntaveroa valmisteltaessa. Roni Rekomaa / Lehtikuva

Hallituspuolueiden kesken puhkesi kuntavaalien edellä julkinen nokkapokka sote-uudistukseen yhdistytetyn maakuntaveron tulevaisuudesta.

Toki hallituksen sote-ministerityöryhmä oli jo linjannut aikapäiviä sitten, että maakuntaveroa koskevan lainsäädännön tulisi valmistua tällä vaalikaudella ja itse vero otettaisiin käyttöön viimeistään 2026. Linjaus ei pidätellyt keskustaa, joka maakuntaveroa aiemmin kiivaasti kannatettuaan oli alkanut tulla katumapäälle.

Keskustan oli saanut epäröimään parlamentaarisen työryhmän maaliskuussa valmistunut kriittinen selvitys. Siinä varoitettiin aivan aiheellisesti maakuntaveron voivan kiihdyttää maakuntien eriarvoistumista, koska korkeimmat sote-kustannukset ja heikoimmat veropohjat kohdentuvat yksille ja samoille, keskustalle tärkeille alueille.

Tästä säikähtäneenä keskusta ilmoitti kallistuvansa maakuntaveron kannalle vain, jos maakunnille annetaan jatkossa muitakin tehtäviä soten ja pelastustoimen lisäksi. Kumppaneita tämä hermostutti siinä määrin, että ne moittivat Saarikkoa ja häntä edeltäneitä keskustalaisia valtiovarainministereitä maakuntaveron valmistelun tahallisesta viivyttämisestä. Välirauha tässä taistossa saavutettiin vasta, kun Saarikko vakuutti virkamiestensä panevan hihat heilumaan näissä merkeissä heti kohta vaalien jälkeen.

Tuoreimman tiedon mukaan ministeriö käy työhön käsiksi elokuussa. Valmistelulle on annettu aikaa vain vuoden 2022 loppuun sen varmistamiseksi, että uusi vero ehdittäisiin hyväksyä eduskunnassa tällä hallituskaudella. Vero-osaston päällikkö Terhi Järvikare toppuuttelee kuitenkin poliitikkojen odotuksia korostaessaan jo etukäteen urakan vaikeutta.

Kun itse maakuntaveron lisäksi valmistellaan samassa paketissa myös rahoitusjärjestelmän muutoksia ja maakuntien mahdollisia uusia tehtäviä, eivät virkamiehet selvästikään halua taata, että kokonaisuus on valmis päätettäväksi ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

Yhtälö kätkee sisäänsä poliittisen aikapommin.

Vaikeuskerrointa kasvattaa hallituksen linjaus, jonka mukaan maakuntaverosta ei saisi tulla uutta verotusta kiristävää tasoa. Se on helpommin linjattu kuin tehty, sillä on vaikea kuvitella, ettei verotus ajan mittaan kiristyisi niissä maakunnissa, joissa veronmaksajat alkavat käydä vähiin hoidon tarpeen jatkaessa kasvuaan.

Jos rahat loppuvat, ei auta kuin korottaa veroa tai huutaa apuun niitä maakuntia, joilla menee paremmin. Tämä yhtälö kätkee sisäänsä poliittisen aikapommin, joka asettaa maakuntaveron tulevaisuuden kyseenalaiseksi varsinkin siinä tapauksessa, että nykyinen hallitus ei ehdi viedä sitä maaliin asti.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut