Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Marjaana Laholan Esalainen Heinäkuussa koko valtakunta sanoo lompsis

Vuosien ja vuosien kokemuksella on helppo todeta itsestäänselvyys: Suomi todellakin on heinäkuussa lomalla. Sen näkee oikeastaan joka paikasta, mutta erityisen hyvin, jos sattuu olemaan heinäkuussa töissä oleva toimittaja.

Tilanne on aina sama: kun juhannus on juhlittu, on paras varautua siihen, että seuraavan viiden viikon ajan mikä tahansa juttuaihe voi kaatua haasteltavan puutteeseen. Jos puhelimeen joku vastaa, kyseessä on usein sijainen tai sijaisen sijainen. Kokonainen juttukin voi siirtyä kuukaudella eteenpäin siksi, että aiheen ainoa asiantuntija on parhaillaan kesämökillä, grillaamassa tai rannalla.

Poikkeuksiakin toki on! Kokemukseni mukaan esimerkiksi tutkija saattaa joskus vastata kysymyksiin myös laiturinnokassa istuskellessaan. Tuollaiset haastattelut tuovat hymyn huulille myös sille toimituksessa istuvalle osapuolelle.

Kesämökillä kuukauden verran istuskeleva kansanosa ei tietenkään ole koko totuus. Toiset lomailevat aiemmin tai myöhemmin tai eivät lomaile ollenkaan. Se taas jää joskus pitkistä lomista nauttivilta huomaamatta.

Esimerkiksi eräässä työyhteisössä joku ravintoketjun yläpäässä oleva lähetti eräänä kesänä lomalle jäädessään kaikille työntekijöille sähköpostin, jossa muun muassa muistutti loman tärkeydestä. Ainoa ongelma vain oli siinä, että sähköpostiviesti kilahti myös kesätyöntekijöille – siis opiskelijoille, joille kesäloma saattaa tarkoittaa esimerkiksi viikonloppua töiden loppumisen ja opintojen jatkumisen välillä.

Myös esimerkiksi yrittäjät, silpputyöntekijät ja itsensätyöllistäjät harvemmin nauttivat täysistä palkallisista kesälomista. Lomaa pidetään jos pidetään silloin kun mahdollista.

Elokuussa mökille kyllä pääsee. Siis piste heinäkuussa työskentelylle!

Tottahan se silti on, että heinäkuu on heittämällä suosituin lomakuukausi. Se tuli testattua pari päivää sitten, kun lähipiirissä ehdotettiin, pitäisikö sittenkin katsella jotakin mökkimahdollisuuksia vielä heinäkuun puolelle.

Noin kymmenen minuutin mittainen seikkailu netin varaussivustoilla paljasti totuuden: löytyyhän mökkejä kyllä, mutta lähinnä kesäksi hiljentyneistä hiihtokeskuksista, tai vaihtoehtoisesti tähtiluokitukseltaan sellaisena, että seikkailuhenkeä saatetaan vaatia hieman keskimääräistä enemmän.

Elokuussa mökille kyllä pääsee. Siis piste heinäkuussa työskentelylle! Toinen piste tulee siitä, että heinäkuussa työskentelevä toimistorotta voi ehkä ohittaa pahimmat ilmastonmuutoshelteet istumalla ilmastoidussa toimistossa. Suomalaisia kotejahan ei tunnetusti ole rakennettu pitämään lämpöä ulkona, eikä suomalaisia itseään ole rakennettu yli 30 asteen helteisiin.

Mutta yksi perinne tuntuu kummasti muuttuneen tänä kesänä. Ihmetyttää nimittäin, onko korona hiljentänyt erään vuosittaisen lehtijuttuperinteen: ohjeet siitä, kuinka lomalle jäädään. Vai liekö vain käynyt niin, että olen itse alitajuisesti vain ohittanut ne huomaamatta?

Ajankohtaisia vaihtoehtoja ainakin olisi: vaikkapa "näin jäät lomalle etätöistä" tai varsinkin viime vuoteen sopinut "näin lomailet lomautettuna" -jutut odottavat vain tekijäänsä.

Koronatrilogian osa viisi: pieni suuri hetki

Pieneen tottuneelle isompi asunto tuo mukanaan elämäntaparemontin ja kulttuurishokin – mitä tehdä, kun yhtäkkiä omistaakin kaksi pöytää?