Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Vähemmistö puhuu enemmistön äänellä

Vastaan Simu Perälän Esalaisessa 4.7. esittämiin mielipiteisiin ensin niin, että liian suurella äänellä ja vaatimuksilla on hänkin pienenpienen vähemmistön asialla. Vammaiset, etenkin liikuntavammaiset ja vanhukset, vaatisivat niin monessa eri asiassa huomiota, hyväksyntää ja muutoksia hyvin moniin eri olosuhteisiin ja asenteisiin heitä kohtaan.

Esteettömyys julkisissa tiloissa on jo aika hyvin otettu huomioon, mutta edelleen on niin paljon julkisia paikkoja, joihin liikuntavammaiset eivät pääse tai joihin tarvitaan avustajaa. Esteettömiä wc:itä löytyy aika hyvin, mutta jotkut ovat portaiden takana tai varattuna sellaiselle, joka ei niitä tarvitse.

Usein liikun liikuntavammaisen kanssa asioimassa hänen asioillaan. Kontakti otetaan ja siirtyy minuun tai keneen tahansa näkyvästi vammaisen kanssa asioivaan. Miksi?

Ulkoinen eli näkyvä vamma ymmärretään myös sisäiseksi vammaksi, kyvyttömyydeksi asioida niin kuin ei-näkyvästi vammaisen tai ei-vammaisen kanssa asioidaan.

Sukupuoli- ja seksuaalisuusongelmat: Vammainen ei voi olla ylpeä seksuaalisuudestaan, sillä tuhannet vammaiset ovat kuin sukupuolineutraaleja, sillä heidän on vaikea löytää ketään ystävää, seurustelukumppania, seksisuhdetta, parisuhdetta tai avioliittoa kenenkään kanssa.

Tulee arkuus jopa hakea kumppania. Liian monet eivät pääse koskaan kokemaan läheisyyttä, hellyyttä, kosketuksia saati seksuaalisia aktiviteetteja. Ole siinä sitten minkä tahansa sukupuolen edustaja.

Ole siinä sitten minkä tahansa sukupuolen edustaja.

Kyllä joskus aviokumppani löytyykin: Erään pyörätuolia käyttävän pariskunnan vaimo alkoi odottaa, mutta lääkäri ehdotti ehdotonta raskauden keskeyttämistä, sillä ”ette voi pyörätuolilaisina antaa lapselle hänen tarvitsemaa hoitoa”!?

Lapsi syntyi – ette arvaa, kuinka onnelliset vanhemmat ovat terveen lapsen vanhempina! Muuten: jotkut vammaiset eivät saa julkista lapsettomuushoitoa.

Jos Pride-lipun pitäisi olla salossa, miksi vammaislippu ei saa liehua tai miksi heitä ei oteta huomioon? Kampanjan nimenä voisi olla, että ”Se olen MINÄ”. Lipun kuvana voisi olla särkynyt sydän.

Kirjoittaja on monivammainen lahtelainen.