Lukijalta: Kaksi viikkoa vaalien jälkeen – olen pahoillani puolueeni puolesta

Veikko Nurminen

Lahdessa kuluneet kaksi viikkoa, on ollut politiikkaa seuraaville ihmisille mielenkiintoista aikaa. On kilvan häpeilemättä rikottu vaalien aikaisia lupauksia äänestäjille. Mitä on tapahtunut, suurin muutos oli näiden, käytän ilmaisua ”Kolmen muskettisoturin Sammon ryöstö”.

Kun ikiaikainen, kahden Lahdessa valtaa pitäneen, äänestäjiltä pataan saaneen puolueen (demareiden ja kokoomuksen) dominointiin ei kahden kauppa enää riittänyt, riensivät apuun perussuomalaiset valtuutetut. Tämä yllätti monet persuja äänestäneet, itseni mukaan lukien.

Näin saatiin varmistettua, että vanha meno saa neljän vuoden jatkoajan, ennen vaaleja nämäkin kolme soturia vaativat politiikkaan muutosta. Kuinka kävi? Suoritettiin poliittinen manööveri, ennen sanottiin, että tehtiin ”lehmän kauppa”, nykyään ollaan tultu vähän häveliäämmiksi.

Olen pahoillani puolueeni puolesta, tunnen myötähäpeää muiden lahtelaisten perussuomalaisia äänestäneiden puolesta. Tämä oli iso käännös väärään suuntaan, ei kuitenkaan suurin Lahdessa tapahtunut puolueiden takinkäännös.

Muskettisotureita oli kolme, kaikki he syyllistyivät demokratian alistamiseen säilyttääkseen nämä heille rakkaat, paljon huomiota saaneet hillotolppansa.

Lahden kaupunginvaltuustossa on edustettuna kahdeksan eri puoluetta, muutamat varsin kaukana toisistaan. Varsinkin, kun on kuunnellut heidän vaalilupauksiaan meille äänestäjille, sieltä löytyy viisi puoluetta, jotka kaikki tekivät ennätyksellisen arvojensa alennusmyynnin

Tunnen myötähäpeää muiden lahtelaisten perussuomalaisia äänestäneiden puolesta.

Kaikilla koalitioilla pitää olla nimi, joka sitoo ryhmän yhteen. Aiemmin nimitin näiden kolmen soturin teemaksi, ”Sammon ryöstö”. Mietin, mikä olisi näiden viiden eri puolueen yhteinen nimittäjä. Se löytyi Pro Lahdesta.

En usko, että neljä muuta puoluetta haluavat aivan näin näkyvästi sitoutua yhteen vaalien harvoista voittajista. Tämähän muistuttaa koostumuksen huomioon ottaen eräästä maamme hallituksesta, jota sanottiin sateenkaarihallitukseksi. En usko että tämä nimi olisi saanut yksimielistä kannatusta.

Tuli mieleeni Hjallis Harkimon Liike Nyt ja sitä mukaille koalitiolle voisi antaa nimen, joka ottaisi huomioon koalition suurimman puolueen aseman. Niinpä ehdotan nimeksi, Ryhmä Kallellaan.

Ajattelen tulevan valtuuston taivalta näiden ryhmien entisten, siis ennen vaaleja annettujen, nyt myytyjen poliittisten tavoitteiden toteutumisten kannalta. Miten pärjäävät persut demareiden ja kokoomuksen välissä?

Lahdessa on kokoonsa nähden epärealistinen ilmastonmuutosohjelma, mikä vaikeuttaa sellaisten poliittisten päätösten tekoa, joilla luotaisiin todellisia uusia työpaikkoja. Näitä Liisuja ja muita vihreään siirtymään kuuluvia ehdotuksia saattaa olla karvasta niellä muutaman hillotolpan tähden. Mitä tilanne vaikuttanee tuleviin vaaleihin, ensimmäinen mittari on tulossa tammikuussa.

Entä Kalle Aaltonen (pro lahti), mitenkäs, kun kaikki muut neljä puoluetta koalitiossa ovat olleet aivan toista mieltä ryhmäsi kanssa, näin olen vaalikoneeltanikin todennut? Elisa Lientola (vas.) ja kumppanit ehdottavat lisää rahaa Liisuun, kaupunkibulevardiin, kohta tulee Pride-viikon juhla Lahdessa, ja siihen voi joku ehdottaa kaupungin rahoitusta.

Hankalaa on ja tulee olemaan, niin perussuomalaisilla tässä demareiden ja kokoomuksen välissä kuin myös Pro Lahdella näiden neljän umpivasemmistolaisen vihreän liikkeen välissä.

Vetoan Lahden perussuomalaiseen valtuustoryhmään ja Pro Lahden johtoon: pohtikaa, mistä olette yhtä mieltä, ja rakentakaa sille pohjalle yhteinen vaaliliitto, joka pohjautuu todelliseen muutokseen, eikä vain palkkiovirkojen jakoon. Jättäkää hillotolpat niille, jotka niitä nyt tarvitsevat. Ne jaetaan sitten aikanaan uudelleen tehdyn poliittisen työn tuloksena, eikä kaupankäynnin hävettävänä kähmintänä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut