Pääkirjoitus: Keskusta lupautui taas Ruotsissa Löfvenin vähemmistöhallituksen takuumieheksi

Stefan Löfvenin pesti Ruotsin seuraavankin hallituksen johdossa varmistunee keskiviikkona. Stefan Jerrevang / AFP

Ruotsiin pari viikkoa sitten iskenyt hallituskriisi näyttää jäävän tältä erää lyhytaikaiseksi. Valtiopäivien puhemies Andreas Norlén päätyi maanantaina esittämään uudeksikin pääministeriksi sosiaalidemokraattien Stefan Löfveniä, jonka vähemmistöhallitus kaatui juhannuksen alla valtiopäivien epäluottamukseen piskuisen vasemmistopuolueen vedettyä siltä tukensa. Jos tai kun valtiopäivät hyväksyy keskiviikkona puhemiehensä esityksen, Löfven pääsee rakentamaan uuden hallituksen demareista ja ympäristöpuolueesta.

Uudellakaan hallituksella ei ole valtiopäivien enemmistöä takanaan, joten se ei pysy päivääkään pystyssä ilman ulkopuolista tukea. Pelastavaksi enkeliksi ilmoittautui nyt keskustapuolue, joka hyväksyi viikonloppuna Löfvenin paluun pääministeriksi.

Täysin selväksi asia ei vielä tällä tullut, sillä ympäristöpuolueelle tuotti suuria vaikeuksia hyväksyä keskustan asettamat reunaehdot muun muassa metsien ja rantojen suojelun tasosta. Nikoteltuaan aikansa ympäristöpuolue lupasi silti äänestää Löfvenin jatkon puolesta.

Ruotsin keskustan ja ympäristöpuolueen nokkapokka ei paljon poikkea erimielisyyksistä, joita meillä on Sanna Marinin (sd.) hallituksessa puhjennut vähän väliä keskustan ja vihreiden kesken. Vielä enemmän yhtäläisyyksiä Suomen politiikkaan voi kuulla jyrkissä kommenteissa, joilla Ruotsin maltillinen kokoomus ja ruotsidemokraatit ovat tylyttäneet keskustaa sen annettua taas siunauksensa Löfvenin hallitusprojektille.

Täysin samansuuntaisilla moitteilla ovat meillä pommittaneet keskustaa kokoomus ja perussuomalaiset.

Kokoomuksen valtiopäiväryhmän puheenjohtajan Tobias Billströmin mukaan keskusta on muuttunut vakaasta porvarillisesta voimasta demareiden tukipuolueeksi. Ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin mielestä keskusta sementoi ratkaisullaan uuden vasemmistoliberaalin blokin, joka on jo pitkään johtanut Ruotsia väärään suuntaan.

Täysin samansuuntaisilla moitteilla ovat kokoomus ja perussuomalaiset pommittaneet keskustaa Suomessa siitä lähtien, kun se hyppäsi demarivetoisen hallituksen kelkkaan viime vaaleissa kärsimänsä murskatappion jälkeen.

Keskustan tukilupauksen huojentama Löfven väitti maanantaina tietävänsä, ettei Ruotsin kansa halua ylimääräisiä vaaleja vaan vakautta ja turvallisuutta pandemian aikana. Voi olla, mutta tautitilanne on länsinaapurissammekin helpottunut niin paljon, että pian Löfven tarvinnee parempia perusteluja vallassa pysyttelemiselleen. Niille voi tulla tarvetta jo syksyllä, kun vähemmistöhallitus joutuu hyväksyttämään budjettiesityksensä porvarillisvoittoisella parlamentilla.

Ruotsin keskustapuolue saattaa avittaa Löfvenin takaisin pääministeriksi

Löfven huhkii kokoon uutta hallitusta – edellisen kaatanut vasemmistopuolue vaatii puumerkkiään syksyn budjettiin

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut