Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Lukijalta | Pihakukat kunniaan ja nurmikosta kukkaniitty

Antakaa vielä pihaanne ja niittyä värittävien luonnonkasvien kukkia ihan omilla kasvusijoillaan. Muistatteko vielä keväisen Tanskan tv:n innostuksen palauttaa ahojen kukkaloisto yksitoikkoisten heinän itujen tilalle?

Heinolalainen hammaslääkäri Ilkka Tähkäpää kirjoitti jutun pihan ja puiston palauttamisesta kukkaniityksi. Samalla huolehdimme kimalaisten ja perhosten elämästä kuljettaa arvokasta siitepölyä kukasta toiseen.

Jos pihanurmikko on ehtinyt muuttua yksitoikkoiseksi "rairuohokentäksi", kannattaa pyytää pikku traktori höyläämään se pois ja kylvää tilalle pihakukkasiemeniä. Niistä voi jo osa itää näin keskikesällä tai ensi suvena, ja levänneet, maassa uinuneet itää mukaan.

Emäntä halusi laajentaa leikkaamatonta pihaa ja onnistuikin saamaan jo laitojen kukkailon takaisin. Paikalla on kalliota ja pellonraivauskiviä. Niiden seassa näkyy yhä useampi menneiden vuosikymmenien kukka.

On ihanaa seurata, miten aurinko taputtelee kukkalajin kerrallaan hieman eri päiviksi kunakin vuonna. Toivottavasti pesivien eläinten aikataulut ja odotukset kasvien ilmaantumisesta osuvat riittävästi yhteen perinteisen kesän eläinten poikueiden kalenterin kanssa. Lämpimyys jouduttaa etenkin kukkia hätiköimään, että ehtisi kukkia ja kehittää hedelmää.

Leppoisaan pihapiiriin kuuluvat myös luonnostaan ja käveltäessä matalana pysynyt piha- ja tannertatar, ratamo, kehrätön saunio, tädyke. Isoäidin auvoisen kesän muistokukkia pihoillemme taas ilmestykööt kaunokit, leinikit, tädykkeet, kultapiisku, hanhikit, monet heinät, kellokukat, lillukka ja pitkä lista muita.

On ihanaa seurata, miten aurinko taputtelee kukkalajin kerrallaan hieman eri päiviksi kunakin vuonna.

Joku ihastelee tekniikkaa: Moottorileikkuri nitistää koko pihan sängelle, sepeli tai asvaltti ulotetaan auton saamiseksi melkein taloon sisään asti ja luonnonkukat korvataan muovisilla ja vuodesta toiseen ulkonakin säilyvillä ostosmuistoilla.

Lehtipuhallin on kauhistus: se vie kastematojen ruoan taivaan tuuliin syksyn tullen. Kamalaa!

Lehtipuhallin on kauhistus: se vie kastematojen ruoan taivaan tuuliin syksyn tullen.