Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Lukijalta | Jättämällä äänestämättä jättäytyy ulkopuolelle

Eeva Rautamäki kysyy Etelä-Suomen Sanomissa 2.7. ”Toteutuuko demokratia?” Hän kirjoittaa: ”Kesäkuulle koronan takia siirrettyjen kuntavaalien äänestysprosentti koko Suomessa oli vähän yli 55.

Vaalien järjestäminen maksaa. Lisäksi ennustan, että mahdollisissa maakuntavaaleissa äänestysprosentti tulisi olemaan alle 30. Toteutuuko demokratia, jos niin harva käy uurnilla?

Helena Tjäder kirjoittaa Keskisuomalaisessa 3.7.: ”Minulla on sellainen mielikuva, että nimenomaan ne, jotka eniten valittavat, eivät myöskään äänestä vaan väittävät, ettei yhden ihmisen äänellä ole mitään merkitystä. Se on suoranaista sokeutta. Ei ole olemassa yhtään isompaa äänestäjää, jolla olisi enemmän vaikutusvaltaa. Äänestävä joukko koostuu yksittäisistä pienistä ihmisistä, jotka myös uskovat, että äänestämällä voi vaikuttaa asioihin.”

Mielestäni äänestäminen on demokratiassa tietysti oikeus. Äänestämällä yksilö osoittaa halunsa kuulua yhteiskuntaan. Jättämällä äänestämättä henkilö aivan kuin jättäytyy vapaaehtoisesti yhteiskunnan ulkopuolelle. Hänellä ei ole sitten ”oikeutta” valitella.

Otsikon kirjoitusvirhettä korjattu 6.7.2021 kello 16.50.